Vlada utvrdila zakon, kojim se propisuje provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja

10.11.2022. 13:11 / Izvor: Akta.ba
građevinske dozvole

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije s ciljem da se propiše provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja.

Na projektu e-sistema je aktivno radilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa USAID-om, s obzirom na to da važeći Zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sistema izdavanja dozvola u oblasti građenja.

Definiraju se i sudionici u postupku elektronskog ishodovanja dozvola u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu FBiH. Daje se mogućnost investitoru da samostalno izabere način na koji će dobiti potrebne papirne i/ili elektronske dokumente, te se utvrđuju uslovi koje ovlašteni projektanti moraju ispoštovati kod izrade investiciono-tehničke dokumentacije, kao i način prikupljanja dostupnih podataka od nadležnog organa nakon uspostave e-sistema.

Kako je obrazloženo, unapređenje funkcionalnosti sistema i upravnih akata doprinijet će značajnom smanjenju vremena za dobijanje dozvola, jer više neće biti potrebno da podnosioci zahtjeva lično dolaze u institucije.

Predloženo je i skraćenje rokova za izdavanje akata o građenju. Tako se sa 30 na 15 dana skraćuju rokovi u kojim je resorno ministarstvo dužno donijeti rješenja po zahtjevima za izdavanje urbanističke saglasnosti, kao i za izdavanje odobrenja za građenje, a sa 20 na 15 dana za donošenje rješenja po zahtjevu za izmjenu odobrenja za građenje. Precizira se u kojim upravnim postupcima se traži mišljenje kantonalnog ministarstva prostornog uređenja.

Izmjenama i dopunama ovog Zakona predviđeno je osnivanje komore inženjera u građevinarstvu Federacije BiH, a s ciljem unapređenja uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, građenja građevina i zahvata u prostoru i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju. Svrha komore je ostvarivanje interesa inženjera arhitektonske, građevinske, geodetske, mašinske, elektrotehničke i saobraćajne, kao i drugih koji sudjeluju u sektoru građevinarstva.

Ovim izmjenama i dopunama također se zakon harmonizira sa odredbama Zakona o zaštiti okoliša, te Pravilnika o zbrinjavanju građevinskog otpada, kao i Zakona o provođenju Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Otklanjaju se i nedoumice koje su u proteklom periodu imali investitori u vezi sa dokumentacijom koja se dostavlja uz zahtjev za rekonstrukciju u odnosu na onu koja se dostavlja uz zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti