Skuplja cijena peleta bit će najoštrije sankcionisana, evo kako prijaviti nepravilnosti

10.11.2022. 14:49 / Izvor: Akta.ba
pelet

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, spomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na današnjoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Ta odluka stupa na snagu u subotu, 12. novembra ove godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena. 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da su tom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta", dodao je Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

"Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja. Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme "Prijavi nepravilnost" na web stranici FUZIP , telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata); e-maila info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo", saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti