Prekvalifikacijom do novih radnih mjesta: U Gornjem Vakufu zaposleno 10 CNC operatera

10.11.2022. 14:57 / Izvor: Akta.ba
ATT

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općine Gornji Vakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) općine Gornji Vakuf-Uskoplje je uspostavljeno s ciljem sistemskog rješavanja problema nezaposlenosti i neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. U rad partnerstva su uključeni lokalni i regionalni akteri koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti boljem i efikasnijem sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja. Fokus partnerstva je usmjeren na: pružanje podrške samozapošljavanju tj. podršci pri osnivanju i registraciji novih biznisa, te podršci u zapošljavanju, kroz prekvalifikaciju postojeće radne snage, u skladu sa potrebama tržišta.

U prethodnom periodu, član ovog lokalnog partnerstva, firma ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje je, uz podršku partnera, implementirala prvi ciklus prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanje "CNC operater".

"Ukupno 14 osoba je uzelo učešće u ovom ciklusu, gdje su kroz intenzivan rad sa iskusnim inženjerima i rukovodiocima firme ATT i Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, prošli obuku za rad na CNC mašinama“, izjavio je prof. Edin Šunje.

"Program obuke u trajanju od 45 radnih dana je uključio teoretski dio te praktičan rad u postrojenju firme. Nakon završenog programa, polaznici su dobili certifikate o uspješno završenoj obuci, a 10 osoba je dobilo zaposlenje", istakla je Alisa Gekić, direktorica LINK Mostar.

ctt

Adnana Šišić je jedna od polaznica koja je uspješno prošla obuku i dobila zaposlenje: "Nakon bezuspješne potrage za poslom, napokon mi se ukazala prilika da unaprijedim svoje znanje i svoje vještine. Čim sam vidjela Javni poziv, znala sam da ovu priliku ne smijem propustiti. Prijavila sam se, i tako je započelo jedno divno iskustvo. Predavači i mentori su bili odlični. Sam početak i prvi susret sa CNC mašinama je bio pomalo izazovan ali cjelokupan program je bio jako koristan, dinamičan i odlično organizovan. Na tržištu postoji velika potražnja za CNC operaterima i ponosno mogu reći da sam već pronašla posao. Spremna sam za nove radne pobjede i zahvalna sam organizatorima koji su se maksimalno potrudili da nas pripreme za ovaj posao!".

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“, kojeg u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti