Hifa Oil: Članovi neformalne grupe "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju" obmanjuju javnost

10.11.2022. 17:11 / Izvor: Akta.ba
hifa oil dobrinja

Hifa-Oil kao kompanija do danas dobila niti jedan dokument kojim se poništava okolinska dozvola za gradnju kompleksa na Dobrinji.

Hifa-Oil kao kompanija do danas dobila niti jedan dokument kojim se poništava okolinska dozvola za gradnju kompleksa na Dobrinji, te u tom kontekstu je nejasna namjera i objava o poništenju iste, kao i stavljanje naslova ili teksta u kontekstu svršenog čina odnosno navodnog poništenja dozvole, saopćeno je danas iz ove kompanije.

Kažu da se od momenta početka pa do samog završetka radova na kompleksu Hifa-Oil Dobrinja, vrši kontinuirani pritisak i prozivanje od strane neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju" prema kompaniji HIFA-OIL d.o.o. Tešanj o navodnoj nelegalnosti gradnje.

"Ovim putem obavještavamo javnost, da pojedinci iz gore navedene neformalne grupe građana ovim činom objave obmanjuju  javnost te isti zluopotrebljavaju pojedine medije zbog određenih ličnih ili grupnih interesa", poručili su, pozivajući se na izjavu pomoćnika ministra za zaštitu okoliša u KS Adnana Medića da se ne radi o Rješenju o poništenju okolinske dozvole, kako su prenijeli pojedini mediji, nego o Poništenju rješenja po žalbi, koja je neblagovremeno uložena i da nema dodatnih materijalnih dokaza koji bi upućivali na postojanje razloga za poništavanje okolinske dozvole.

"Hifa-Oil kao ozbiljna kompanija i menadžment je donijela odluku da će u okviru svojih pravnih okvira ozbiljno razmotriti pokretanje tužbenih postupaka i iskoristiti svoje zakonsko pravo za djela koja čine obmanu, klevetu, zloupotrebu javnog i medijskog prostora a sve u cilju zaštite integriteta i digniteta kompanije koja doprinosi razvoju BIH", navodi se na kraju. 

Podsjetimo, jučer je neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas - spasimo Dobrinju" saopštila da su dobili rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje poništava okolinsku dozvolu za izgradnju kompleksa u ovom naselju.

Danas su iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potvrdili da Rješenje o izdavanju okolinske dozvole za "Hifa Oil Aerodrom" nije poništeno, već Rješenje Ministarstva od 14. decembra 2021. godine kojim se odbacuje Žalba Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti