Kako se odjaviti sa CIPS-a, ako ste odselili iz BiH?

11.11.2022. 09:34 / Izvor: Akta.ba
cips

S obzirom da su se našem portalu javili pojedini čitaoci sa nejasnoćama i upitom u vezi odjavljivanja sa CIPS-a ukoliko odsele iz BiH, kontaktirali smo MUP KS kako bismo razjasnili ove nejasnoće.

S obzirom da su se našem portalu javili pojedini čitaoci sa nejasnoćama i upitom u vezi odjavljivanja sa CIPS-a ukoliko odsele iz BiH, kontaktirali smo MUP KS kako bismo razjasnili ove nejasnoće. 

Pojašnjeno je da je postupak odjave prebivališta za drugu državu propisan Pravilnikom o postupku prijave i odjave prebivališta i boravišta državljana BiH, obrascima i evidencijama prebivališta i boravišta.

"Državljanin koji se stalno nastani u inostranstvu ili koji u inostranstvu boravi duže od jedne godine, odjavljuje svoje prebivalište neposredno ili putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u zemlji u kojoj se stalno nastani na obrascu PBA-1", pojasnili su za Akta.ba iz MUP-a.

Naglašavaju da u vezi sa navedenim, državljani Bosne i Hercegovine mogu odjaviti prebivalište u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u stranoj državi ili u prostorijama nadležnog organa gdje imaju prijavljeno prebivalište na području Bosne i Hercegovine.

"U navedenom postupku poništava se lična karta punoljetnih državljana BiH i donosi rješenje o poništenju lične karte usljed odjave prebivališta", kazali su.

Zakon o prebivalištu 

U Zakonu o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u Članu 9 također je navedeno da državljanin koji se stalno nastani u inostranstvu, ili koji u inostranstvu boravi duže od tri mjeseca, kod nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH odjavljuje svoje prebivalište u BiH i prijavljuje mjesto boravka u inostranstvu.

"Državljanin koji u inostranstvu boravi duže od tri mjeseca, a koji ne namjerava da se stalno nastani u zemlji u kojoj trenutno boravi i ukoliko održava efektivnu vezu sa BiH (npr. ako ima porodicu ili članove porodice u BiH, ili ako u BiH ima kuću, stan ili preduzeće u vlasništvu i sl.), nije dužan da odjavi prebivalište u BiH, ne oduzima mu se lična karta državljanina BiH, ali je dužan da kod nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva prijavi mjesto boravka u inostranstvu, gdje ostvaruje sve konzularne i druge usluge", piše u Zakonu.

E.S. 

 

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti