Hotelijeri u BiH strahuju od zime: Stanje kritično, mnogi prinuđeni staviti ključ u bravu

11.11.2022. 10:12 / Izvor: Avaz.ba
Recepcija

Iako su proteklih mjeseci turisti masovno dolazili u Bosnu i Hercegovinu, o oporavku hotelijerstva, nakon pojave pandemije koronavirusa, u našoj zemlji još se ne može govoriti.

Iako su proteklih mjeseci turisti masovno dolazili u Bosnu i Hercegovinu, o oporavku hotelijerstva, nakon pojave pandemije koronavirusa, u našoj zemlji još se ne može govoriti.

Hoteli i restorani su se zatvarali i u jeku turističke sezone, a vlasnike i radnike je strah onoga što sa sobom donosi zimski period.

Sve skuplje

Svakodnevni troškovi života su sve veći, a na režijske troškove otpada pozamašna svota svakog mjeseca. Svako novo poskupljenje udar je i na hotelijere.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, za „Avaz” kaže da je situacija sve gora.

"Pojava koronavirusa, a zatim i ova teška ekonomska situacija te poskupljenja kojima su pogođena sva domaćinstva odrazili su se na poslovanje ugostiteljsko-turističke branše. Stanje je kritično", upozorava Hadžić.

Dodaje kako je izrazito mali broj onih koji dobro i solidno rade, dok je većina onih koji su na granici preživljavanja.

Nebriga vlasti

"Navala gostiju na spavanje je nula, a vlasti se, nažalost, malo brinu. Kada je riječ o strukturi gostiju, najviše je onih koji su, da tako kažem, skromniji", kaže Hadžić.

Ipak, vlasti ni ovaj put nisu iskoristile priliku da pomognu osiromašenih građanima i hotelijerima.

"Primjera radi, Crna Gora, koja je ekonomski situiranija od nas, ukida akcize na gorivo, na osnovne artikle su ukinuli PDV, a naše vlasti, vjerovatno, smatraju da su građani u blagostanju, pa ništa od navedenog i ne treba ukinuti. Osim toga, još imamo vizni režim za kvalitetne goste poput onih iz Finske, Engleske i Saudijske Arabije", govori Hadžić.

Nema sobarica

Dodatni problem s kojim se susreće ovaj sektor je nedostatak radnika, odnosno njihov odliv iz Bosne i Hercegovine .

U deficitu smo sa sobaricama, recepcionarima, konobarima... A sada svi oni koji su se odlučili ostati brinu se za vlastitu i egzistenciju svoje porodice, a svakog dana agonija u kojoj strahuju od otkaza biva produžena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti