Novalić o učincima Vlade FBiH: Nizom socijalnih zakona postignuta socijalna ravnoteža

12.11.2022. 08:15 / Izvor: Fena
Novalić

Učinci Vlade FBiH se odnose na rast privrede i ekonomije, socijana davanja, stabilizaciju penzijskog sistema u Federaciji BiH, veću zaposlenost i rast bruto društvenog proizvoda, kazao je Novalić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jučer je, u intervjuu za BHT1,  naveo učinke Vlade FBiH koji se odnose na rast privrede i ekonomije, socijanih davanja, stabilizaciju penzijskog sistema u Federaciji BiH, veću zaposlenost i rast bruto društvenog proizvoda.

Istaknuo je da je smanjenje vanjskog duga Federacije BiH postignuto boljom poreznom disciplinom, dvostrukim rastom naplate direktnih poreza.

Na pitanje-konstataciju da je platežna moć građana ipak slabija nego prije, Novalić je odgovorio da su u zadnjih godinu i po, plaće rasle sporije od uvezenog rasta cijena i da je pandemija COVID 19 bila  globalni poremećaj u kojem je Federalna vlada ipak uspjela da izdvoji mnogo budžetskh transfera za najugroženije kategorije, više od milion ljudi, a da pritom održi stabilnost redovnih budžetskih davanja za borce, invalide, penzionere i druge korisnike.

O načinu stabiliziranja PIO sistema, Novalić je rekao da je sistem "ozdravljen" novim zakonom, kao prvim korakom, te da su penzioneri, ali ne samo oni, danas stabilna populacija u smislu redovnosti primanja iz budžeta.

Niz socijalnih zakona  donesenih u vrijeme mandata vlade donijelo je i socijalnu ravnotežu, konstatirao je Novalić.

Ono čime je premijer nezadovoljan je što nove fiskalne zakone, predložene iz Vlade, „Parlament nije uspio da procesuira“.

Upitan da li je sadašnja nesporna stabilnost Fonda PIO održiva imajući u vidu prijeteće ekonomske okolnosti, Novalić je rekao da penzioni fond zavisi od privrede, a da „naša privreda stalno raste“ i da se stalno bilježi rast ekonomije i BDP-a. Međutim, nedovoljno je radne snage.

U Federaciji BiH je trenutno zaposleno 539.000 ljudi, što je najveći broj ikada, konstatirao je premijer FBiH, od rata do danas.

Vlada FBiH na čelu s Novalićem, suočena na početku mandata s velikim problemom neuvezanog radnog staža za mnoštvo radnika kojima je zbog toga bilo ugroženo penzionisanje, dosad je uspjela riješiti taj problem za šest do sedam hiljada ljudi.

Najbolja socijalna politika je ekonomska politika, konstatira Novalić, naglašavajući da je on na premijersku dužnost došao iz privrede i da je Vlada dobro znala kako djelovati da prihodovna strana federalnog budžeta bude veća a rashodovna manja. U tom smislu je posebno pohvalio angažman ministrice finansija Jelke Milićević.

Povodom Zakona o roditeljima-njegovateljima, donesenog u Federaciji BiH, Novalić naglašava da su djeca s posebnim potrebama briga ne samo roditelja već i društva.

Također, kako je naveo, Vlada FBiH je eliminisala šarolikost po kantonima u isplati dječijeg doplatka, pa sada doplatak iznosi 103 KM u cijeloj FBiH a ne više po 17 KM u nekom kantonu, u nekom po 57 KM, a negdje nimalo. Doplatak je pravilima vezan i za rast plaća u FBiH, zbog čega vremenom treba očekivati povećanje i te prinadležnosti.

Upitan za suradnju dviju entitetskih vlada u Bosni i Hercegovini, premijer Federacije BiH je istakao da je veoma mnogo rađeno na zakonima i propisima koji treba da čine jedinstveno ekonomsko tržište u BiH.

Aktuelnu aferu „Respiratori“ nije htio mnogo komentarisati, samo je najavio da očekuje brzi rasplet.

Na koncu, Novalić je ostao rezervisan odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da ostane na poziciji premijera i u novom mandatu Federalne vlade.

U najkraćem, istakao je da uvijek želi djelovati tamo gdje može korisno doprinijeti ekonomskoj zajednici, lokalnoj i široj, što mu je bio motiv i kad je prihvatio funkciju premijera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti