Proizvođači peleta nezadovoljni: Uprkos nižim cijenama skladišta puna, dostavna vozila stoje

12.11.2022. 08:37 / Izvor: Nezavisne novine
PKRS

Foto: Nezavisne novine

Proizvođači peleta u Republici Srpskoj nezadovoljni su odlukama Savjeta ministara BiH o zabrani izvoza ove sirovine, i uprkos smanjenim cijenama, kako kažu, njihova skladišta su puna, a dostavna vozila im stoje.

Proizvođači peleta u Republici Srpskoj nezadovoljni su odlukama Savjeta ministara BiH o zabrani izvoza ove sirovine, i uprkos smanjenim cijenama, kako kažu, njihova skladišta su puna, a dostavna vozila im stoje.

Rečeno je ovo nakon sastanka predstavnika Područne privredne komore Banjaluka sa proizvođačima.

Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore RS, istakao je da su na sastanku sa proizvođačima analizirali situaciju vezano za tržište peleta u BiH nakon odluke Savjeta ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza ove sirovine.

"Konstatovali smo da je snabdijevenost tržišta u Republici Srpskoj zadovoljavajuća i da postoje adekvatne zalihe koje mogu da podmire zalihe građana po cijeni koja je dogovorena od 480 plus PDV. Iduće sedmice ćemo imati sastnake sa institucijama da se ukine zabrana izvoza ili da budu uvedene kvote. To su rješenja koja bi pomogla našim drvoprerađivačima jer jenjava i potražnja na inostranom tržištu. Želim da pozovem sve građane da kupuju pelet od  proizvođača jer imaju dovoljne zalihe", naglasio je Račić.

Vladimir Medić, proizvođač iz Šipova, kazao je da su se složili da cijene peleta budu onakve kako je Vlada RS propisala.

"Cijena peleta i na inostranom tržištu je u padu, imamo dovoljne količine, i pozivamo građane da ih kupuju od nas, a ne od trgovina. Vrijeme je takođe učinilo svoje, mi u sedam dana možemo da snabdijemo do kraja domaće tržište i mislim da bi se odluka o zabrani trebala promijeniti. Kupci sa inostranog tržišta u decembru neće kupovati naš pelet jer su već našli druge izvore snabdijevanja", naveo je Medić.

Mihajlo Rađenović, proizvođač iz Novog Grada, naglasio je da su im uprkos smanjenoj cijeni peleta, skladišta puna, a da im vozila stoje jer domaće potražnje nema.

"Sve vrijeme smo dostavljali pelet i snabdijevali potrošače. Da ne bi lagerovali prodavali smo trgovinama i na kraju u septembru nismo mogli svima u sedam dana obezbijediti pelet. Potražnja je smanjena, naša vozila za dostavu stoje, a magacini su puni bez obzira što je cijena 480 plus PDV", rekao je Rađenović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti