Šteta od požara na Blidinju procijenjena na više od milijun maraka

12.11.2022. 09:39 / Izvor: bljesak.info
Požar

Požar velikih razmjera ljetos je zahvatio Park prirode Blidinje.

U Elaboratu se predlaže da načelnik Posušja donese odluku o korištenju sredstava iz općinskog proračuna sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, kao i da se obrati za pomoć županijskoj i federalnoj razini vlasti.

Požar velikih razmjera ljetos je zahvatio Park prirode Blidinje, a Elaborat o procijenjenoj šteti uzrokovanom šumskim požarom na području općine Posušje, koji je predstavljen na sjednici Općinskog vijeća, procijenio je štetu na 1.031.294 konvertibilnih maraka, prenosi RTV HB.

U Elaboratu se predlaže da načelnik Posušja donese odluku o korištenju sredstava iz općinskog proračuna sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, kao i da se obrati za pomoć županijskoj i federalnoj razini vlasti.

"Mi smo već jedan dio vlastitih sredstava potrošili na sanaciju, a s obzirom da ta sredstva neće biti dostatna za pokrivanje svih troškova štete, mi ćemo se sukladno zakonu obratiti Vladi Zapadnohercegovačke županije, odnosno Županijskom stožeru Civilne zaštite, koji će dalje proslijediti naš zahtjev prema Federalnom stožeru Civilne zaštite pa od njih očekujemo izdašniju pomoć", kazao je posuški načelnik Ante Begić u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, do sada je potrošeno više do 100.000 maraka na probijanje puteva, na troškove za hranu, troškove goriva za helikoptere i pokrivanje drugih materijalnih troškova koji su nastali prilikom gašenja požara, a planirano je da se novac koji stigne s viših razina utroši na pošumljavanje Blidinja. Vjerujem kako će više razina vlasti imati sluha za ovu našu prirodnu nepogodu i da će nam financijski pomoći. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tome da konačno nabavimo zrakoplove i helikoptere, odnosno air-traktore koji su nam neophodni kada nam se dogodi požar ovakvih razmjera, da možemo preventivno djelovati kako se požar ne bi razbuktao i da ga u startu možemo držati pod kontrolom – istaknuo je posuški načelnik.

Gasitelji su se danima borili sa šumskim požarom koji je zahvatio planinu Čvrsnicu sredinom sedmog mjeseca, a vatra je ugašena dvanaest dana nakon izbijanja požara kada je na Blidinju pala kiša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti