Stolica iz Doboja na Manhattanu košta 1.200 eura

12.11.2022. 09:59 / Izvor: Nezavisne novine
Artisan

Foto: Tanjug

Stolica iz Doboja na Manhattanu košta 1.200 eura, a u Beogradu 600 eura.

Sve više se namještaj kupuje online, pa je i gužva na aktuelnom 58. Beogradskom sajmu namještaja manja, a proizvođači popuste do 20 odsto nude i u svojim objektima.

Marina je dobitnica prve sajamske nagrade za dizajn "Zlatni ključ". Proizvodi se u Doboju. U Beogradu košta 600 eura, na Manhattanu 1.200. Napravljena je od orahovine i goveđe kože.

"Bili smo svjesni šta naši ljudi rade već godinama i kakav kvalitet imamo i u samom dizajnu i u samom kvalitetu drveta, preradi, izradi, ali posljednjih godina svi su se kitili našom slavom, Italijani, Danci. I onda je bilo - zašto mi ne uzmemo moć i vratimo u naše ruke, hajde da mi to odradimo sami", navodi Slobodan Todorović iz "MOKU namještaja", koji i pravi stolice marina.

Kažu da, kada bi imali i četiri puta veću proizvodnju, sve bi prodali.

Inače, "MOKU Artisan Furniture" je američka kompanija i u posljednje četiri godine radi isključivo na ovom tržištu. Ove godine su odlučili da uđu na evropsko tržište, na koje su krenuli iz Sarajeva.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

"Od dosta proizvođača se razlikujemo po tome što ne koristimo nikakve hemikalije, niti lakove. Sve je završeno prirodnim uljima. Zašto mijenjati nešto što je priroda savršeno stvorila, a naše je bilo da to samo uklopimo u jednu lijepu kompoziciju u obliku namještaja", dodaje Udovičić.

Iako američki brend, vlasnici "MOKU Artisan namještaja" ističu da su dizajneri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a drvo je isključivo iz BiH.

Inače, kako navodi RTS, izvoz drvenog namještaja u prvih osam mjeseci vrijedio je 232 miliona dolara i povećan je osam i po odsto u odnosu na prošlu godinu. U tonama je manji, ali je rast cijena od 40 odsto nadomjestio je zaradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti