Radi se o desetinama miliona: Ovo je najveća pojedinačna suma novca koja je u 2022. iznesena iz BiH

12.11.2022. 10:37 / Izvor: Srpska.info
Dolari

Najveća suma neprijavljenog novca na izlazu iz BiH ove godine otkrivena na Aerodrom Sarajevo i iznosila je 61.100 američkih dolara, dok na ulazu nije bilo otkrivanja neprijave novca.

Najveća suma neprijavljenog novca na izlazu iz BiH ove godine otkrivena na Aerodrom Sarajevo i iznosila je 61.100 američkih dolara, dok na ulazu nije bilo otkrivanja neprijave novca.

Kako kažu u UIO BiH, najveća suma neprijavljenog novca na izlazu iz BiH lani je takođe otkrivena na ovom aerodromu, a iznosila je 15.820 eura. S druge strane, najveća suma neprijavljenog novca na ulazu u BiH prošle godine je isto otkrivena na sarajevskom aerodrom i iznosila je  32.000 eura.

"Svaka osoba koja ne prijavi novac koji nosi sobom u iznosu većem od dozvoljenog, a bez prijave, smatra se da je učinila prekršaj. U tom slučaju, novac se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima. Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura, dužni su da prijave carinskom organu na svakom graničnom prelazu u BiH. Količina novca koja se može unijeti u BiH nije ograničena, ali se unos novca u iznosu većem od 10.000 eura treba prijaviti carinskom organu", naglašava za Srpskainfo načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević. 

Ranija analiza UIO pokazala je da su među osobama koje su pokušavale da nelegalno iznesu novac iz BiH, najviše bilo stanovnika BiH, Kine, Turske, UAE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti