Sobe se obnavljaju, cijene studentskih domova neće se povećavati

14.11.2022. 09:08 / Izvor: Federalna.ba
Studentski dom

Stare sobe, loša hrana, dotrajala stolarija i slabo grijanje su samo neki od problema sa kojima su se studenti u studentskim domovima svakodnevno suočavali. Danas je situacija malo bolja.

Studenti su najvažniji, ali već godinama zapostavljen dio našeg društva. Stare sobe, loša hrana, dotrajala stolarija i slabo grijanje su samo neki od problema sa kojima su se studenti u studentskim domovima svakodnevno suočavali. Danas je situacija malo bolja.

Stanje u studentskim domovima već godinama nije bilo na očekivanom nivou. Prošle godine je samo 520 studenata boravilo u studenskom centru sa 1.650 mjesta. Danas je situacija bolja. U prethodnom periodu radilo se na toplotnoj izolaciji fasade, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energetski učinkovite rasvjete i poboljšanju sistema grijanja Studentskog doma Nedžarići.

“Nakon 27 godina smo dočekali Vladu koja će uložiti značajnija sredstva tamo gdje boravi i gdje živi sigurno najosjetiljivija i najznačnija populacija društva - to su naši studenti. Utopljena je kompletna zgrada - A, B, C krilo, zamjena ventila na radijatorima, zamjena otvora, vrata, prozora”, kazao je Amar Dovadžija, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

Broj studenata se ove akademske godine povećao. U Centru trenutno boravi 1.050 studenata, što je više za pola nego prošle godine. Ipak, još je prazno skoro 600 kreveta. Studentima je trenutno stanje nešto bolje, zadovoljni su napretkom. Međutim, to nije dovoljno.

“Trenutno smo zadovoljni stanjem. Desila su se ulaganja nakon više od dvije decenije. Konačno možemo dočekati zimu spremni, da se ne moramo plašiti da će nekom prozor pasti na glavu ili na laptop ili na neki predmet u sobi”, kaže Ermin Bošnjaković, student Elektrotehničkog fakulteta i predstavnik studenata.

“Jesu studenti zadovoljni sada što se tiče fasade - to je veoma lijepo gledati. Više puta sam gledao slike od prije i do danas. I građani kada prođu i vide Studentski dom, šokirani su kako to sve izgleda, ali sobe su krajnja tačka, gdje studenti najviše vremena borave. Svi mogu izraziti zadovoljstvo kada sobe budu sve upotpunosti renovirane jer one igraju vrlo važnu ulogu pogotovo što se tiče,  naprimjer, kupatila”, govori Ahmed Hodžić, student Pravnog fakulteta.

Vrijeme je da studentska populacija u državi bude tretirana kako zaslužuje. Ono što je pozitivno je to da se cijene domova, uprkos inflaciji, neće povećavati. Idejno rješenje za unutrašnjost soba je već napravljeno, a studenti se nadaju da opet neće čekati 27 godina na obnovu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti