Vlada TK izdvojila rekordnih 14 miliona maraka za poticaje u poljoprivredi, a proizvođači u gubicima

14.11.2022. 09:22 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Almas Turbić ima farmu pilića kapaciteta 65 hiljada jedinki. Farma radi 25 godina, a vlasnik ne pamti težu godinu od ove.

Poljoprivrednici u TK u posljednjih nekoliko dana kukaju na sav glas. Mljekari zbog niske otkupne cijene mlijeka i skupe hrane, a proizvođači pilećeg mesa zbog istih problema gase proizvodnju. I jedni i drugi apeluju na vlast i traže hitnu reakciju i pomoć.

Almas Turbić ima farmu pilića kapaciteta 65 hiljada jedinki. Farma radi 25 godina, a vlasnik ne pamti težu godinu od ove, izvještava O Kanal. 

"Cijena hrane koja je trenutno neće moći odgovoriti da se stvaraju viškovi na policama, koji su bili nekad na policama i koji su remetili tržište. Doći će do poskupljenja sigurno mesa", rekao je Almas Turbić, Vlasnik farme pilića.

Proizvodnju pilećeg mesa guši, osim visoke cijene hrane i cijena energenata, struje, vode i uglja koji se koristi za zagrijavanje farmi. Zato proizvođači od Vlade TK traže povećanje poticaja sa 9 na 14 feninga po kljunu.

"Da dobijemo i taj bonitet od Vlade TK, da nam pomogne u rješavanju naših energetskih problema. Ugalj je naglo skočio sa 170 KM na 300 KM i to mnogi kooperanti manjih kapaciteta neće moći izdržati", rekao je Mevludin Kahvedžić, predsjednik udruženja peradara TK

A i mljekari tvrde da ovako nisku otkupnu cijenu mlijeka ne mogu izdržati. Da bi proizveli litar mlijeka, potroše marku, a prodaju ga, tvrde, za osamdeset feninga.

"Od početka ove godine nas prati problem za problemom. Mi smo imali poskupljenje repromaterijala za oko 300% u proljeće, zatim je počelo poskupljenje goriva, zatim suša koja nas je jednim dijelom uništila, tako da je nama za opstanak neophodna veća cijena mlijeka", izjavio je Merim Zenunović, Mljekar iz Živinica

"Cijena mlijeka mi je loša. Za ovaj mjesec imam 78 feninga, prelazak preko 4.000 litara, mljekara isto daje 4 feninga ja to nisam uspio ostvariti. Prošli mjesec sam imao 77 feninga u minusu sam umjesto u plusu da budem", izjavio je Hasan Mujić, Mljekar iz Gradačac.

Mlijeko na policama marketa prelazi dvije marke po litru, a proizvođači rade u gubicima, ovu paradoksalnu situaciju treba temeljito analizirati, tvrde iz Privredne komore.

 Takvim analizama moraju se baviti ministarstva poljoprivrede i mora se ući u pregovore i razgovore. Ne smije u ovom vrijednosnom lancu biti da neko gubi, a neko enormno zarađuje, kazao je Suad Selimović, Privredna komora TK

Vlada TK, ove godine izdvojila je rekordnih 14 miliona maraka za poticaje u poljoprivredi, kazali su da će se trend povećanja podrške nastaviti i u narednoj godini. Unatoč tome značajno je smanjena proizvodnja mlijeka, tako je 2020. godine proizvedeno 30 miliona litara, ove godine očekuje se oko pet miliona litara mlijeka manje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti