Instaliranje novog ski-lifta na Ponijerima u februaru, Eko kuća obnovljena i spremna za turiste

15.11.2022. 08:22 / Izvor: Akta.ba
ponijeri

Ski centar "Ponijeri" kod Kaknja novu će skijašku sezonu ipak početi sa starim ski-liftom uz svoju, preko 1.000 metara dugu stazu

Ski centar “Ponijeri” kod Kaknja novu će skijašku sezonu ipak početi sa starim ski-liftom uz svoju, preko 1.000 metara dugu stazu, jer neće biti dovoljno vremena za instaliranje novog postrojenja - potvrdio je Feni direktor Javnog preduzeća Kulturno sportski centar Kakanj Mirza Mušija.

Kako podsjeća, nakon što su polovinom augusta potpisali ugovor s Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, koje im je dodijelilo 1.500.000 KM, uspješno su okončali postupak javne nabavke, a posao je dobila jedna njemačka kompanija. Nakon toga se pristupilo izradi idejnog i glavnog projekta te je ishodovana građevinska dozvola za pripremne i ostale radove, što im je oduzelo dodatno vrijeme.

"Mi smo imali optimističnu najavu da ćemo do početka sezone završiti sve pripreme, međutim, ova procedura zaista traje. Sve je išlo kako treba, ali ono ima svoje vrijeme. Problem je i što uposlenici njemačke firme koja je pobijedila na tenderu, 20. decembra idu na kolektivni godišnji odmor. Radove, ako nam to vremenske prilike budu dozvoljavale, možemo nastaviti tek u februaru naredne godine pa se nadam da ćemo od naredne sezone, kao što smo i priželjkivali, moći skijati i na novom ski-liftu", kaže Mušija.

Osim podrške Vlade FBiH, ističe, projekt je sa 350.000 KM podržala i Općina Kakanj te Vlada Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona sa 100.000 KM.

"Ove smo godine, uz podršku Općine Kakanj i ZDK-a, okončali adaptaciju Eko kuće Ponijeri koju je kao stari objekat kupila te na upravljanje našem preduzeću dodijelila Općina. Prošle smo godine uspjeli adaptirati caffe bar u tom objektu uz samu skijašku stazu, a za ovu smo sezonu uredili i osam apartmana za iznajmljivanje, za koje tek trebamo utvrditi cijene najma. Na trećem smo spratu, tačnije u potkrovlju, adaptirali i dva apartmana za smještaj omladinaca, planinara…Caffe bar planiramo, putem javnog poziva, iznajmiti i dati na upravljanje nekom privatnom preduzeću jer se javna preduzeća ne mogu baviti ugostiteljstvom", podvlači Mušija.

Sezona skijanja u Ski centru “Ponijeri”, koje je i jedino aktivno skijalište u ZDK-u te kao takvo atraktivno i za posjetu skijaša iz drugih općina i gradova tog i drugih kantona, zvanično počinje 15. decembra, ali Mušija kaže kako sezona počinje "kada bude snijega”.

Ponijeri su i “vazdušna banja” za stanovnike te općine pa je razumljivo da su proteklih godina, pojačano unazad pet-šest godina, uložena značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture za skijanje i druge vrste rekreacije.

Uz skijašku stazu, urađena je staza za sankanje i rasvjeta pa se organizira i noćno skijanje, a prošle je godine nabavljen i još jedan polovan “ratrak” za uređenje staze, što je omogućilo i veći broj dana za skijanje na Ponijerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti