Trebinju prvo mjesto u konkurenciji zelenih destinacija - Top 100 održivih turističkih priča

16.11.2022. 09:22 / Izvor: Akta.ba
turizam

USAID Turizam podstaknuo je i olakšao proces slanja aplikacije Grada Trebinja za "Top 100 održivih turističkih destinacija", pružajući ključnu podršku tokom procesa prijave.

USAID Turizam podstaknuo je i olakšao proces slanja aplikacije Grada Trebinja za “Top 100 održivih turističkih destinacija“, pružajući ključnu podršku tokom procesa prijave i savjetovanje u vezi potrebne dokumentacije. Cilj je bio promovirati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju jedinstvenih i održivih destinacija.

Nakon osvajanja prvog mjesta na međunarodnom takmičenju “Green Destinations Award – Top 100 priča održivih turističkih destinacija” na ITB-u u Berlinu – najvećem turističkom sajmu na svijetu, Grad Trebinje i Hercegovačka kuća/Herzeg House, te lokalni poljoprivredni proizvođači dobili su značajno priznanje i ohrabrenje za dalji razvoj održivog turizma.

USAID Turizam nastavio je s tehničkom podrškom Gradu Trebinju nakon osvajanja nagrade „Green Destinations Top 100 Award“ (Nagrada za top 100 zelenih destinacija). Grad Trebinje je završio proceduru s dodatnih 15 kriterija (od ukupno 30) za provjeru održivosti i poslao dvije priče za takmičenje „Good Practice Story Award“ (Nagrada za priču o najboljoj praksi), koje je organizirano u Atini u oktobru na „Green Destinations 2022 & Future of Tourism Summit“ (Zelene destinacije 2022 & Samit o budućnosti turizma).

Priča o Parku prirode Orjen – zaštićeno područje turističke ponude i održivog razvoja, uvrštena je među 100 najboljih priča održivog razvoja. Park prirode Orjen i Bijela Gora osnovani su ne samo s ciljem zaštite okoliša, već i postizanja ravnoteže između očuvanja životne sredine i lokalnog ekonomskog rasta kroz potrošnju resursa i stvaranje novih poslova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti