Ekstra zarade po leđima naroda: Država može zaustaviti poskupljenja u jednom potezu

16.11.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
poskupljenja

Građane naše zemlje gotovo svakodnevno u prodavnicama dočekaju nove – veće cijene.

Građane naše zemlje gotovo svakodnevno u prodavnicama dočekaju nove – veće cijene. Prognoze su različite, od onih da nas čekaju nova poskupljenja do onih da će ipak doći do stabilizacije, izvještava O Kanal

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci značajno su porasle. Građanima je to dobro poznato jer ih gotovo svakodnevno u prodavnicama dočekaju nove – veće cijene. Moraju li građani ove zemlje biti ‘čarobnjaci’ da prežive s ovakvim cijenama i primanjima?

Marin Bago, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača "Futura" kaže da se odričemo puno toga.

"Odričemo se normalne kvalitetne hrane, hranimo se lošije jer je to jeftinije. Odričemo se kulture, sporta, higijene. Odričemo se mnogo stvari i u tome se ogleda naše čarobnjaštvo, nisu to vještine, to je naše tužno svakodnevno odricanje od normalnih stvari", kaže on.

Pad cijena Bago ne očekuje, a uočava da smo godinama imali puzajuće poskupljenje, koje je sada  galopirajuće.

"A to ne prestaje to samo ide dalje, novu godinu ćemo dočekati sa iznosom potorošačke košarice većom od tri hiljade KM. Dakle to neće stajati", poručio je Bago.

Međutim, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, procjenjuje da će doći do stabilizacije cijena.

"Postoje dva razloga za to, kupovna moć naših građana je smanjena i samim tim je i manja mogućnost konzumacije i potrošnje osnovnih prehrambenih namirnica, pa će onda vjerovatno i oni koji su do sada dizali cijene shvatiti da moraju da drže cijene na nekom nivou ako ih čak i ne smanje", govori Pavlović.

On dodaje da su prehrambeni proizvodi  značajno skuplji u odnosu na mnoge druge države, da je spas u domaćoj proizvodnji te da je ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice nužno.

Činjenica je da mi imamo i značajan dio poskupljenja koja nisu samo objektivno uslovljena već se koristi i prilika opšte atmosfere, inflacije, da se cijene povećavaju, očito je da ima i određenih zloupotreba, kazao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Prema najavama mlinara, do kraja godine, uf našoj zemlji će poskupjeti brašno, što otvara vrata i za povećanje cijena pekarskih proizvoda.

"Od kile brašna se prave tri hljeba, to je 4 i po KM, a ako je platio kilu brašna marku to su esktra profiti, ne može reći da mu tri marke nosi gorivo struja, i ostalo, nemoguće, oni ekstra profitiraju sve po leđima naroda - to država može zaustaviti u jednom potezu sve", poručuje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivednika FBiH.

Da li će država poduzeti mjere koje će značajno obuzdati rast cijena, još uvijek ne znamo, ali ono što mnogi znaju je da građani ove zemlje neće moći da prežive od prvog od do zadnjeg dana u mjesecu, ukoliko cijene i dalje budu rasle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti