Obišli smo gradilište ASA Bolnice: Predstavljena ogledna soba, usluge i mogućnosti liječenja

17.11.2022. 12:38 / Izvor: Akta.ba
asa bolnica
OTVORI GALERIJU

Završetak radova na prvoj privatnoj opštoj bolnici u BiH očekuje se krajem sljedeće godine kada će ova ASA Bolnica otvoriti svoja vrata za sve pacijente.

Završetak radova na prvoj privatnoj opštoj bolnici u Bosni i Hercegovini očekuje se krajem sljedeće godine kada će ASA Bolnica otvoriti svoja vrata za sve pacijente, rečeno je tokom današnjeg obilaska gradilišta novinara i uprave bolnice. 

Na jednom od najvećih projekata u sektoru infrastrukture i zdravstva u BiH trenutno se provode intenzivni radovi na samoj građevini.

"Zahvaljujući dobrom vremenu i niskim temperaturama napredujemo s radovima zadnja dva mjeseca. Zgrada je izgrađena do posljednje etaže, postavljamo vanjsku fasadu koja će do kraja godine biti završena. Radimo vrlo obimne i opsežne instalacijske radove, kao i sve one mokre radove poput glazure, malterisanja itd. Vrijeme nam ide na ruku i radimo u skladu sa termin planom, čak i brže od toga", kazao je direktor projekta ASA Bolnice profesor Rasim Jusufović.

 

asa bolnica

 

Naglasio je da je završena i ogledna soba bolnice gdje se testiraju svi materijali koji se planiraju nabaviti za potrebe bolnice.

"Ova soba je "recovery soba" gdje se pacijenti smještaju nakon minimalnih invazivnih intervencija. Ono što je bitno je da je opremljena najsavremenijom opremom njemačkih proizvođača i da je povezanost sobe sa ostalim dijelovima bolnice na visokom nivou", pojasnio je Jusufović tokom obilaska.

PORODICA ĆE U SVAKOM MOMENTU ZNATI STANJE PACIJENTA​​

Prezentovao je i sistem putem kojeg pacijent može da komunicira sa svojom porodicom i ono što je posebno značajno je da članovi porodice u bilo kojem momentu znati u kojoj fazi procedure, liječenja, tretmana, dijagnostike se nalazi voljena osoba, roditelj ili bilo ko drugi. 

"U momentu kada pacijent bude smješten u ovu sobu i nije više pod anestezijom, na aplikaciji se može vidjeti kada je momenat da razgovarate s tom osobom", kazao je on, ističući da su ovoj usluzi posvetili puno pažnje. 

Bolnica će imati 180 bolničkih kreveta na 8 spratova, 10 operacionih sala, 12 specijalističkih odjeljenja, a pacijenti će na raspolaganju imati gotovo sve medicinske usluge - od hitne pomoći, porođaja, pa sve do rutinskih, ali i složenih operativnih zahvata. Bolnica će u punom kapacitetu za pacijente biti otvorena u zadnjem kvartalu 2023. godine. 

U osnovi, ASA Bolnica će biti privatna opšta bolnica i nudit će sve usluge koje spadaju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

 

asa bolnica

 

"To planiramo oformiti i započeti sa pružanjem usluga za tačno godinu dana. U drugoj fazi, vrlo brzo nakon otvaranja, želimo uvesti neke discipline koje spadaju u tercijalnu zdravstvenu zaštitu u koje spadaju razne invazivne terapije, poput neurohirugije, ali i druge discipline koje zbog nedostatka pacijenti traže širom svijeta. Naš zadatak i cilj je da to ponudimo lokalnom stanovništvu, našim sugrađanima u Sarajevu", ističe.

DOBROVOLJNA OSIGURANJA

Za kraj, apostrofirao je da će kliničko upravljanje bolnicom imati Medicinski univerzitet iz Beča koji upravlja Opštom univerzitetskom bolnicom u Beču.

"Osim ovog ugovora o strateškoj saradnji, potpisali smo ugovor i sa Medicinskim univerzitetom u Sarajevu. Nastojimo da ispunimo sve uslove da nakon početka rada postanemo ASA Univerzitetska bolnica Sarajevo", kazao je.

Za sve one koji se pitaju ko će i na koji način moći koristiti usluge ove bolnice, Jusufović je objasnio kako funkcioniše saradnja s fondovima zdravstvenog osiguranja. 

Navodi da kao zdravstveni sistem od 260 uposlenika koji rade u poliklinikama već imaju ugovore sa javnim sistemom tj. fondovima za zdravstveno osiguranje. 

"Kako otvaranje javnih fondova prema privatnim ustanovama bude veće, mi ćemo biti spremni i želimo ući u takve odnose s javnim fondovima. Ipak, nećemo čekati samo to. Glavni i osnovni izvor finansiranja zdravstvenih usluga za pacijente bit će spoj dobrovoljnog polikliničkog zdravstvenog osiguranja, dobrovoljnog bolničkog osiguranja i na kraju privatnog plaćanja. Učinit ćemo sve, ne samo da donesemo visok nivo usluga u Bosnu i Hercegovinu, nego i da tu uslugu učinimo prihvatljivom", zaključio je Jusufović.

 

OTVOREN OGLAS ZA ZAPOŠLJAVANJE​

Izgradnja prve privatne bolnice investitora ASA Grupacije u Sarajevu bit će razlog za vraćanje vrhunskih stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu, umjesto njihovog odlasaka na koji smo navikli. Kako je istaknuto, danas je objavljen javni oglas za 350 novih uposlenika.

"Od danas je otvoren poziv za upošljavanje 350 uposlenika bolnice, dakle kompletnog medicinskog i nemedicinskog kadra. Svjesni smo da je za najbolju bolničku uslugu imperativ osigurati angažman vrhunskih medicinskih stručnjaka koji će uz profesionalan pristup, znanje i iskustvo, pacijentima pružiti kvalitetnu zdravstvenu njegu, te sa posebnom pažnjom pristupamo odabiru svih naših uposlenika", ističe direktor projekta ASA Bolnice. 

Na oglas se mogu prijaviti zdravstveni radnici sa visokom i srednjom stručnom spremom za rad na klinikama i odjelima za  ginekologiju i akušerstvo, ortopediju, pedijatriju, opštu i abdominalnu hirurgiju, urologiju, kardiohirurgiju, urgentnu medicinu, anesteziju, interne bolesti, radiologiju i bolničku sterilizaciju. Pored zdravstvenih radnika, za rad prve privatne Opšte bolnice potrebni su i radnici u nemedicinskom sektoru kao što su radnici u vešeraju, održavanju higijene, kuhar i pomoćni radnici u odsjeku za pripremu i distribuciju hrane, radnici u odsjeku za održavanje medicinske i nemedicinske opreme, vozači za hitni transport pacijenata te administrativni radnici.

Više detalja o uslovima oglasa za zapošljavanje u ASA Bolnici, pogledajte na linku: https://asabolnica.ba/posao/

 

I.R/S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti