Mljekari uputili zahtjev Predsjedništvu: Ovo nam je važnije od 14 prioriteta

18.11.2022. 08:07 / Izvor: N1
Mlijeko

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske pisali su novoimenovanim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske pisali su novoimenovanim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću. Obratili su im se sa konkretnim zahtjevom čija bi implementacija pomogla boljem pozicioniranju domaćih proizvođača.

Prije svega, zaželjeli su uspješne mandate novim čanovima, sa nadom da se u toku istih može zaustaviti negativan trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, a posebno sa naših sela.

"Svi mi znamo da je aktuelna situacija zaista srceparajuća i stvarno moramo svi zasukati rukave i preduzeti nešto po tom pitanju", napisali su.

Naglasili su kako jedna od najkonkretnijih mjera koja bi sada mogla značajno unaprijediti proizvodnju hrane u BiH i konkurentnost domaće poljoprivrede jeste plavi dizel.

"Sve zemlje Evropske unije imaju plavi dizel i sve zemlje EU mogu bez problema da izvoze svoje proizvode u BiH. Mi, nažalost ne možemo još uvijek sve izvoziti u EU, a nemamo ni plavi dizel. Naše Udruženje, ali i druga udruženja poljoprivrednika širom BiH su u više navrata tražila da se konačno riješi pitanje plavog dizela i koliko-toliko izjednači konkurentnost domaćih proizvođača u odnosu na evropske. Jer i to je sastavni dio puta u Evropsku uniju i potrebno je harmonizovati propise i po tom pitanju. Za nas i nadamo se i vas je to svakako bitnije nego neka druga od onih 14 pitanja", stoji u njihovom pismu.

Ako ne dođe do ispunjenja zahtjeva, traže obrazloženje.

"Poštovana gospođo Cvijanović, gospodo Bećirović i Komšić, molimo Vas da iskoristite Vaš ugled i poziciju i u saradnji sa drugim nadležnim organima, posebno UINO riješite ovo pitanje i konačno barem malo podržite ravnopravnost poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini. Ako ne možemo dobiti plavi dizel, molimo Vas i da nam obrazložite zašto ne zaslužujemo tu podršku i zašto vi kao Predsjedništvo niste za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju?”, istakli su.

Podsjetimo, jučer je održana inauguracija novog saziva Predjsedništva BiH, a o poražavjućim problemima s kojima se susreću proizvođači hrane u BiH više čitajte na linku ispod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti