Šest mjeseci zatvora zbog prevare i prodaje neispravnih CD-ova

21.11.2022. 14:46 / Izvor: Fena
CD

Aleksandar Veselinović (40) pravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog pokušaja prevare brčanskih institucija.

Aleksandar Veselinović (40) pravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog pokušaja prevare brčanskih institucija.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Veselinović, državljanin Republike Hrvatske i direktor poduzeća “S-LIST” d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu, procesuiran je pod optužbama da je tijekom 2016. godine angažirao njemu poznatu osobu kako bi po njegovim uputama na području distrikta Brčko prevarno vršio prodaju službenih glasila.

Kako je navedeno u optužnici, jedan od njegovih prodajnih agenata najprije je posjetio tadašnjeg zamjenika gradonačelnika rekavši mu da ima obavezu Vladi distrikta Brčko uručiti besplatne primjerke CD-ova s državnim i entitetskim službenim glasilima.

Znajući da se CD-ovi ne mogu otvoriti, niti koristiti, on je zamjenika gradonačelnika naveo da potpiše i pečatom Vlade Distrikta ovjeri bjanko narudžbenicu objasnivši mu da će mu to služiti samo kao dokaz da je uručio poklon.

Zatim je, naknadno, bjanko narudžbenicu popunio podacima o navodnom naručitelju, količini i cijeni, te je ovjerio pečatom poduzeća S-LIST Sarajevo, da bi zatim Vladi Distrikta ispostavio fakturu na iznos od 14 040,00 KM. Na istovjetan način, Veselinović je pokušao izvesti prevaru i u Skupštini Brčko distrikta BiH tražeći od ove institucije isplatu 7.020 KM, te u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i JP Putevi Brčko, koje je pak pokušao oštetiti za iznose od po 3.744 KM.

Veselinović je po prijavi tadašnjeg zamjenika gradonačelnika razotkriven i spriječen u daljnjim namjerama, a nakon istrage, tijekom koje je utvrđeno da je u istoj namjeri posjetio brojne brčanske institucije, Tužiteljstvo Distrikta optužilo ga je za pokušaj kaznenog djela prevara u privrednom poslovanju.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, dokazane su sve optužbe Tužitlejstva, pa je Veselinović u prvostupanjskom postupku osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu. U nastavku postupka, Apelacijski sud distrikta Brčko odbio je žalbu Veselinovića, te je u cijelosti potvrdio presudu Osnovnog suda kojom je tako pravomoćno osuđen za pokušaj prevare u privrednom poslovanju, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti