Zdravstveni radnici u TK najavljuju proteste

22.11.2022. 07:47 / Izvor: Federalna.ba
strajk

Nakon što su prije nepuna dva mjeseca održali štrajk upozorenja, a nakon njega i generalni koji je rezultirao dogovorom sa nadležnim, zdravstveni radnici na području Tuzlanskog kantona ponovo najavljuju masovne proteste.

Nakon što su prije nepuna dva mjeseca održali štrajk upozorenja, a nakon njega i generalni koji je rezultirao dogovorom sa nadležnim, zdravstveni radnici na području Tuzlanskog kantona ponovo najavljuju masovne proteste. Kažu da Vlada Tuzlanskog kantona nije ispoštovala niti jednu stavku dogovora, a osim toga, navode i da su oštećeni u nekim drugim segmentima.

Riječ je o jednokratnoj pomoći u iznosu od 1080 konvertibilnih maraka koja je isplaćena zaposlenicima Zavoda zdravstvenog osiguranja, a u nezavisnom sindikatu zdravstva smatraju da je riječ o novcu koji je trebao biti podijeljen i zdravstvenim radnicima.

"Mi nemamo ništa protiv toga što je njima isplaćeno. I treba da bude isplaćeno svim radnicima u Federaciji, ali imamo protiv da se na takav diskriminirajući odnos prema zdravstvenim radnicima koji su uzdanica protekle dvije godine, čitave epidemije, praktično ne isplati ništa", kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Prije ovoga, sa pregovaračkim timom Vlade TK je, objašnjavaju, dogovorena isplata sredstava u iznosu od 570 maraka po radniku, no ni to, tvrde, nije urađeno. Zbog toga, sada traže puni iznos i ravnopravnost. Ukoliko nadležni ne ispune ovaj zahtjev, najavljuju masovne proteste.

"Ukoliko ne bude očitovanja u roku deset dana, mi ćemo krenuti u masovne proteste, prvobitno, jer su nas izvarali, jer su nas izlagali, jer su manipulirajući zakonskim propisima nas doveli u zabludu, odnosno nas slagali, a radnike doveli u zabludu", dodaje Latifović.

S druge strane, u resornom ministarstvu kažu da su sredstva od tri miliona osigurana i dijelom isplaćena zdravstvenim ustanovama. Neisplaćeno je, tvrde, još 0,4% od ukupnog iznosa. Smatraju da, kada su u pitanju trenutni zahtjevi i problemi, Vlada TK više nije adresa.

"Kao osnivač, kanton jedino može narediti Općoj bolnici Gračanica da izvrši taj transfer sredstava, jer mi u ovim ostalim slučajevima niti smo 100% osnivači, a u Domovima zdravlja nismo uopšte osnivači, tako da je u suštini razgovori bi trebali da vode sa menadžmentima zdravstvenih ustanova", tvrdi ministrica zdravstva TK Dajana Čolić (DF).

No, sindikalci nisu zadovoljni. Osim navedenih problema, žale se i na nepoštivanje ranije postignutih dogovora koji se tiču povećanja satnice. Ko je upravu i gdje je novac, ne zna se, ali zna se da će stanovnici najmogoljudnijeg kantona u Federaciji osjetiti posljedice ukoliko dođe do generalnog štrajka i masovnih protesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti