Zenica: Dodjeljeni podsticaji za 28 novih start-up preduzeća

23.11.2022. 14:21 / Izvor: Akta.ba
zenica

Gradska uprava Grada Zenica potpisala je danas 28 novih ugovora u sklopu javnog poziva Mjera 1 Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede.

U Gradskoj upravi Zenice su danas potpisani ugovori između Grada Zenica i odabranih kandidata po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini na području Grada Zenice.

Ugovori su potpisani sa aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu Mjere 1. Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2022. godinu - Podsticaj za „Moj prvi biznis u Gradu Zenica odnosno START UP“.

Grad Zenica osigurao je 138.625,39 KM pomoći za 28 aplikanata koliko ih je ispunilo formalno-pravne uslove i uslove po objavljenom Javnom pozivu.

"Otkako sam preuzeo funkciju Gradonačelnika, insistirao sam na unaprjeđenju mjera za podršku privredi. Među zacrtanim ciljevima bio je i taj da potaknemo mlade ljude da pokrenu vlastite biznise. U proteklih pet godina Grad Zenica izdvojio je 550.937,81 KM za 130 korisnika odnosno novoregistrovanih start up firmi. Od ukupnog broja novoregistrovanih firmi trenutno je aktivno njih 119, što predstavlja uspješnost od 92 posto“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je dodao da su mjere za podršku privredi kreirane u saradnji sa Udruženjem poslodavaca Grada Zenica, a kroz Privredni savjet Grada.

Maksimalan iznos podsticaja po ovom Javnom pozivu je 5.000,00 KM po aplikantu.

Od ukupnog broja aplikanata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava planirano je osnivanje 25 obrta i tri društva sa ograničenom odgovornošću.

Članica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Grada Zenica je kazala da je Udruženje poslodavaca partner sa Gradskom upravom u ovom projektu.

"Ono što je važno naglasiti je da se radi o jednom izuzetno transparentnom načinu na koji se provodi procedura odabira korisnika. Bira se tako da najbolja ideja prođe, što se i realno boduje“, kazala je Turkić.

Pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić je navela da se podjela sredstava vrši u skladu sa Programom mjera za utrošak podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini koji je usvojilo Gradsko vijeće Zenica.

"Mjere za poboljšanje poslovnog okruženja kreiramo u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Udruženjem poslodavaca Grada Zenica. Od 130 ukupno potpisanih ugovora u posljednih pet godina, 37 posto čine mlade žene i poduzetnice, dok je 60 posto korisnika koji se ubrajaju u kategoriju mladih. To je dobar pokazatelj da mladi ljudi imaju ideje i da mogu uticati na promjene u sredini u kojoj žive“, zaključila je Mehmedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti