Zarađivali na operaciji bruha: Pod istragom najmanje deset uposlenika hirurgije u Zenici

24.11.2022. 10:06 / Izvor: Oslobođenje
operacija

Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretrese u prostorijama Kantonalne bolnice Zenice te Domova zdravlja u Kaknju i Visokom.

Policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretrese u prostorijama Kantonalne bolnice Zenice te Domova zdravlja u Kaknju i Visokom. Pretresi su izvršeni po naredbi Općinskog suda u Zenici, a pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zbog sumnje da su u tim ustanovama počinjena koruptivna krivična djela.

Oslobođenje saznaje da je istragom obuhvaćeno najmanje deset ljudi zaposlenih na Odjelu za hirurgiju zeničke bolnice i riječ je uglavnom o doktorima. Istraga se provodi zbog primanja mita.

U akciji niko nije uhapšen, a saznaje se da su izuzeti dokumentacija i medicinski materijali, koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela. Riječ je, između ostalog, o mrežama koje se koriste za ugradnju prilikom operacije bruha.

Prema prijavama koje su bile upućene Tužilaštvu, doktori traže kupovinu mreža koje koštaju više stotina maraka, da ih donesu pacijenti sami iz apoteka ili da kupe od njih u bolnici, a, navodno, umjesto tih mreža ugrađuju komade mreža sumnjive kvalitete koji su ostali neiskorišteni od ranijih pacijenata. Nove mreže, prema prijavama, ostavljaju za sebe i za prodaju pacijentima koji se trebaju operisati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti