Zenička firma zbog visokih nameta stavlja ključ u bravu: 18 radnika ostaje bez posla

28.11.2022. 09:36 / Izvor: Avaz.ba
Mušović Company

Kompanija će nakon nekoliko godina uspješnog poslovanja staviti ključ u bravu 31.12.2022. godine.

"Mušović Company" sa sjedištem u Zenici i poslovnom jedinicom u Glamoču, koja se bavi poljoprivredom, odnosno uzgojem domaćih životinja, proizvodnjom hrane kao i preradom i obradom drveta, je osnovana 2018. godine. Prvo je tri godine poslovala kao obrt. 

Međutim, kompanija će nakon nekoliko godina uspješnog poslovanja staviti ključ u bravu 31.12.2022. godine. 

Visoki nameti

Kako u razgovoru za portal "Avaza" ističe vlasnik kompanije Hadžo Mušović, razlog zatvaranja su visoki nameti prema državi.

"Za ovih godinu dana sedam puta je bila inspekcija, ovo je neizdrživo. Naporno i predano sam radio sve ove godine. Mislio sam da će se neke birokratske stvari promijeniti i da ogromni porezi, doprinosi i ostale obaveze prema državi nisu uzalud", započinje priču Mušović. 

Mušović je bio i vlasnik kompanije "PS Waltz", osnovane 2019. godine, koju je također morao ugasiti iz sličnih razloga.

"PS Waltz" je trebala biti prevoznik i stolarija odnosno prerada drveta. Nakon gašenja kompanije, sve to sam prebacio na "Mušović Company".

18 radnika ostaje bez posla

Dodaje i da su svi radnici također tu bili prešli.

"18 radnika će ostati bez posla, od kojih su dvojica pred penzijom. Jednom nedostaje oko godinu dana do penzije. Ja ću pokušati do Nove godine sve moguće da spasim firmu. Srećom, dovoljno sam zaradio tokom života da mogu da živim bez firme", govori Mušović i ističe da su njegove namjere jasne.

"Ja sam čovjek koji u svojoj kancelariji ima najmanje 1.000 zahvalnica. Sve sportiste u Zenici sam podržao, sve staračke i dječje domove, nema ko nije pitao za pomoć a da mu je nisam pružio. Ja nisam čovjek koji je pare štedio. Ja ne štedim to, ja dajem, pomažem i dijelim svima kojima je to potrebno. To je po meni dužnost svakog čovjeka koji to može da si priušti."

Pomoć penzionerima

U narednom periodu ima u planu da pomogne najugroženijoj i najranjivijoj katerogoriji našeg društva - penzionerima.

"Penzioneri su jedini koji sve prema državi ispoštuju a jako malo im se vraća. Njima kada legne penzija, prvo šta urade jeste da plate sve dadžbine prema državi. A onda njima šta ostane. A država je najmanje za njih uradila i najmanje radi za njih. Znam situaciju. Moj prijatelj je vlasnik apoteke i nije se jednom desilo da sjedim kod njega, dođe neki penzioner sa receptima i onda se vrati jer ne može da plati lijekove", govori.

Početkom iduće godine planira 50 penzionera primiti na svoje imanje u Glamoču.

"Tamo imam svoje objekte, 15-ak kuća. A već ovih dana ću vidjeti da napravim objekat na jednoj etaži zbog onih koji su slabije pokretni ili nepokretni", zaključio je Mušović u razgovoru za portal "Avaza".

Oglas za prijem planira objaviti u medijima kako bi se pročulo na nivou države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti