Tešanjski privrednici ohrabruju mlade da upisuju deficitarna zanimanja

30.11.2022. 10:31 / Izvor: Federalna.ba
Tešanjski privrednici

Jedan od važnih razloga usklađivanja obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada je činjenica da sve više mladih iz naše zemlje odlazi zbog nedostatka posla.

Jedan od važnih razloga usklađivanja obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada je činjenica da sve više mladih iz naše zemlje odlazi zbog nedostatka posla. Na inicijativu privrednika za jednim stolom su se našli predstavnici obrazovnog sektora, ali i vlasti Zeničko-dobojskog kantona da bi našli način da ohrabre mlade da upisuju zanimanja drvopredađivačke struke, koje nam nedostaje, poručuju privrednici.

Uprkos činjenici da mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine, vlasti ne čine gotovo ništa da ovaj trend barem ublaže. I ne samo vlasti.

"Predstavnici privrednih subjekata još nisu shvatili da je vrlo bitno da se ostvari dobra saradnja s obrazovnim institucijama“, kaže Alen Hasić, direktor Srednje tehničke škole u Zavidovićima.

Ipak, ima sredina, poput Tešnja, gdje su privrednici itekako svjesni šta im je činiti. Kako bi zadržali mlade za jednim stolom su okupili sve koji mogu biti korisni u ovom poslu.

"Šta je to što možemo učiniti da pojačamo interes mladih ljudi kod upisa u srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje i šta mi, kao privreda, možemo ponuditi njima već tada da ih zainteresujemo“, objašnjava Adnan Lihić, predstavnik Di Interprocessa iz Tešnja.

A posla će biti mnogo. U prvom redu zbog činjenice da su nekada uspješna, a danas uništena  preduzeća iz oblasti drvoprerade obeshrabila mlade da se opredjeljuju za ova zanimanja.

Ističe to Hasić, navodeći kako u posljednjih nekoliko godina nema nikakvog interesa učenika za upis drvoprerađivačkog smjera.

"Neposredno poslije rata smo imali oko 200 učenika u drvoprerađivačkoj struci. Vremenom smo izgubili interes za upis u tu školu tako da trenutno nemamo ni jednog upisanog učenika“, dodaje Mujo Manso, direktor Mješovite srednje škole iz Olova.

Kako probuditi interes mladih? U Maglaju se najavljuje izgradnja velike fabrike namještaja. Postoji potreba za oko 300 radnika. To je velika šansa za Maglaj.

Pred njima je, kako kaže Samira Mujkanović, direktorica Mješovite srednje škole iz Maglaja, i obaveza s obzirom da nikada nisu imali tu struku.

"Vidjet ćemo kapacitete kojima škole raspolažu, i u kojem smjeru se oni mogu mijenjati i poboljšavati“, istakla je Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za Obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK-a.

Mladi, ističu, nerado odlaze. Ovakvi pokušaji ih, vele, ohrabruju.

"Pokazuju nam da vrijedi ostati ovdje. Posebno što se trenutno  mladim ljudima pružaju velike prilike da uspiju u svojoj karijeri“, poručuje Merisa Muminović, učenica Gimnazije iz Tešnja.

Zajednički zaključak je da treba aktivno raditi na promociji novih odnosa u bh drvopreradi, s ciljem  kreiranja boljih mogućnost za mlade i njihovog radnog angažmana u domovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti