Blok tarife mijenjaju iznos na računima: "Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani"

01.12.2022. 08:21 / Izvor: Srpska.info
Struja

Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže.

Republička komisija za energetiku RS (RERS) dala je jučer zeleno svjetlo za prijedlog dokumenta koji predviđa uvođenje blok tarifa, kada je riječ o potrošnji struje za domaćinstva u Republici Srpskoj.

Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je juče usvojen na sjednici RERS-a. U tom dokumentu navedeno je da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj.

"Dokument je usvojen i on ide na objavu u “Službenom glasniku”, nakon čega će stupiti na snagu", rekao je predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić.

Na pitanje za koliko bi računi domaćinstava u Republici Srpskoj mogli biti veći, Vladičić navodi da bi mogli biti i manji.

"Računi za januar domaćinstvima stižu u februaru i oni se neće značajnije razlikovati u odnosu na ove za decembar, koji stižu u januaru. Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani. Sve zavisi od potrošnje električne energije", rekao je za Glas Vladičić.

Navodi da će ona domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kilovata struje imati nešto manje račune za struju.

"Oni koji troše više od 1.000 kilovata imaće veće račune za struju. Ali neznatno je to i za jednu i drugu kategoriju. Nešto značajnije povećanje računa mogli bi imati oni koji troše više od 1.500 kilovata struje", podvukao je Vladičić.

O uvođenju blok tarifa u Republici Srpskoj priča se posljednjih mjesec dana, a iz “Elektroprivrede” su poručili da se već takav sistem obračuna potrošnje struje primjenjuje u Srbiji i Hrvatskoj.

"Pokušaćemo da ne pravimo udar na građane Republike Srpske. Vjerujem da promjene koje će se desiti od početka iduće godine neće osjetiti 70 odsto građana u Republici Srpskoj. Te promjene koje će se desiti kako smo predložili mogu da se se dese kod četvrtine domaćinstava i brojila", rekao je ranije generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

Za privrednike 65 eura po megavatu

Poslodavci u Republici Srpskoj postigli su juče dogovor sa “Elektroprivredom” da cijena struje sa 53 bude povećana na 65 eura po megavatu od iduće godine, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

"Dogovorili smo se o cijeni struje za privrednike. Tražimo još da nam ponude dvogodišnje ugovore i vidjećemo šta će sa tim biti. Neki najveći potrošači imaju direktne razgovore sa “Elektroprivredom” i oni takođe pokušaju da se dogovore o cijeni", rekao je Trivić.

Dogovorom je u suštini zadovoljan i predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

"Posmatrajući cijene energije po Europi, berzanske cijene i troškove poslovanja “Elektroprivrede” dogovor od 65 eura po megavat-satu i ugovor na jednu godinu, za razliku od onoga što je “Elektroprivreda” tražila na tri ili šest mjeseci, možemo reći da smo koliko toliko zadovoljni. Sa druge strane riječ je o značajnom povećanju od 20 odsto, a za ona preduzeća koja su imala dvogodišnje ugovore i cijenu od 39 eura po megavat-satu to je povećanje veće od 60 odsto", rekao je Ćorić i ocijenio da su postignutim kompromisom zadovoljeni interesi “Elektroprivrede” i privrede Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti