Poljoprivrednicima na području Brčko distrikta 400 hiljada KM za štetu na usjevima kukuruza

01.12.2022. 13:51 / Izvor: Radiobrcko.ba
subvencije

Vlada Brčko distrikta je na jučer održanoj 82. sjednici usvojila Odluku o odobravanju subvencije poljoprivrednicima na području Brčko distrikta.

Vlada Brčko distrikta je na jučer održanoj 82. sjednici usvojila Odluku o odobravanju subvencije poljoprivrednicima na području Brčko distrikta u iznosu od 400.000 KM.

Subvencija se odnosi na nadoknadu štete koja je nastala na usjevima kukuruza tokom 2022. godine.

“Poljoprivrednici nisu u obavezi dolaziti u Odjeljenje i ponovno podnositi zahtjeve za isplatu subvencije. Odjeljenje će sačinit spisak na osnovu podnesenih i obrađenih zahtjeva za dodjelu podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kukuruza u 2022. godini. Spisak će sačinjavati ime i prezime, ostvarenu površinu pod zasijanu kukuruzom koju su utvrdile komisije na terenu. Također, bit će upisan iznos za isplatu, naziv banke, broj računa korisnika, a spiskovi će biti dostavljeni nakon što budu obrađeni svi zahtjevi”, rekao je Milenko Ninković, šef resornog Odjeljenja.

Iz ovog Odjeljenja su rekli da je u podnesenim zahtjevima bilo oko 5.230 hektara zasijanih kukuruzom. Međutim, prema trenutnim procjenama i prilikom provjere na terenu, taj broj neće biti konačan, odnosno, bit će vjerovatno manji. Iznos koji će biti isplaćen poljoprivrednicima iznosi od 70 do 80 KM po jednom hektaru.

Ninković je rekao da poljoprivrednici sa područja Distrikta isplatu subvencija za nadoknadu šteta nastalih tokom ljeta 2022. godine mogu očekivati do kraja ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti