Predstavljen projekat "Pekara za bolje sutra": Osam korisnika će dobiti priliku za zapošljavanje

01.12.2022. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Pekara

U Zenici predstavljen projekat "Pekara za bolje sutra". Osam korisnika proći će radnu obuku i dobiti priliku za zapošljavanje.

U sklopu projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju Covid 19 u BiH” koji finansira USAID, a realizuje UNICEF u Bosni i Hercegovini, danas je u Zenici održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti “Pekara za bolje sutra”.

Projekat ima za cilj da razvije sistem podrške za razvoj socijalnog poduzetništva i integrisanog vođenja slučaja, a kojim će se ojačati kapaciteti, znanja i vještine mladih osoba koje izlaze iz sistema institucionalne brige i roditelja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Projekat obuhvata tri segmenta obrazovanje, socijalnu i dječiju zaštitu, a implementira se u 10 gradova odnosno općina u Bosni i Hercegovini.

"Kad je u pitanju komponenta socijalnog poduzetništva, cilj je da se kroz projekat na jedan inovativan način integriše socijalno poduzetništvo u lokalnoj zajednici. Koliko se radi o zahtjevnom procesu, govori činjenica da su projektne aktivnosti pokrenute u junu 2021. godine. Rezultat projektnih aktivnosti u gradu Zenica je projekat “Pekara za bolje sutra” koji podrazumijeva uključivanje korisničke grupe odnosno djece koja izlaze iz sistema brige", naveo je Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH.

Pomoćnica Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je kazala da je implementator projekta “Pekara za bolje sutra” Javna ustanova “Dom-porodica” Zenica.

pekara

"U narednom periodu će biti održane obuke djece koja izlaze iz doma i korisnika nevladine organizacije “Dlan” za poslove pekara, kuhara i poslastičara. Nakon završene obuke ova lica će imati veće mogućnosti za pronalazak posla u ovoj oblasti. Radi se o tri korisnika iz JU “Dom-porodica” Zenica i pet korisnika iz nevladine organizacije “Dlan”. Ovi korisnici će imati mogućnost da nakon završetka obuke uz podršku Javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica koji će raditi na integrisanom vođenju slučaja i Službe za zapošljavanje dobiju priliku da se zaposle. Za Grad Zenicu najveći benefit je upravo uvezivanje svih korisnika na izradi individualnog plana i praćenja korisnika od trenutka izlaska iz sistema socijalne zaštite do trenutka osamostaljivanja u privatnom životu", naglasila je Mujkanović.

Dodala je da je u planu i organizacija bazara u gradu Zenica na kojem će se prodavati proizvodi koje pripreme korisnici ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti