Povećava se iznos neoporezivog dijela toplog obroka u Brčkom sa 7 na 10 maraka

02.12.2022. 08:47 / Izvor: Fena
Brčko

Skupština Brčko distrikta je u prvom čitanju usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim se iznos neoporezivog dijela toplog obroka sa 7 povećava na 10 maraka.

Skupština Brčko distrikta je u prvom čitanju usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim se iznos neoporezivog dijela toplog obroka sa 7 povećava na 10 maraka.

U prvom čitanju usvojene su i izmjene zakona koje se odnose na plaće zaposlenih u institucijama i tijelima uprave Brčko distrikta kojima se povećava iznos toplog obroka s 5 na 8 maraka i te izmjene bit će na snazi nakon što budu usvojene u drugom čitanju, priopćeno je iz Skupštine Brčkog.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da na temelju izmjena Zakona o porezu na dohodak svi poslodavci mogu povećati iznos toplog obroka zaposlenima do 10 maraka čime se stvaraju pretpostavke da poslodavci svojim odlukama povećaju primanja radnicima i odgovore na krizu u standardu građana.

Skupština je usvojila odluke o dodjeli zemljišta preko specijalne pogodbe Medžlisu Islamske zajednice i Srpskoj pravoslavnoj crkvi za potrebe mezarja i groblja, po kojima su im zemljišta dodijeljena po cijeni od jedne konvertibilne marke za četvorni metar.

"Kroz skupštinsku raspravu obvezali smo se da će predstavnici Vlade, Skupštine, skupštinskih povjerenstava, Ureda za upravljanje javnom imovinom, Direkcije za financije i Porezne uprave obaviti razgovor s predstavnicima Islamske zajednice i Republike Srpske pravoslavne crkve o realizaciji ove odluke i o eventualnom smanjenju cijena grobnih mjesta za građane. Očevidno je da je ta cijena prevelika i da mnogi nisu u stanju platiti grobno mjesto", dodao je Milić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti