U prijedorskoj bolnici otvorena angio sala, veliki iskorak u liječenju koronarnih bolesti

02.12.2022. 10:55 / Izvor: Akta.ba
prijedorska bolnica

U prijedorskoj bolnici "Dr Mladen Stojanović" danas je zvanično otvorena angio sala koja predstavlja ogroman iskorak u liječenju koronarnih bolesti koje su vodeći uzrok mortaliteta u svijetu.

U prijedorskoj bolnici "Dr Mladen Stojanović" jučer je zvanično otvorena angio sala koja predstavlja ogroman iskorak u liječenju koronarnih bolesti koje su vodeći uzrok mortaliteta u svijetu.

Direktor bolnice Andrija Vukotić rekao je da je Vlada Republike Srpske u ovaj projekat uložilla 1,3 miliona maraka, a da je adaptacija prostora za angio salu koštala oko 167.000 КM od čega je ustanova obezbijedila 108.000 КM, a donatori 59.000 КM, od kojih najviše Rudnici željezne rude /RŽR/ "Ljubija" - 40.000 КM.

"Mi smo danas zvanično otvorili angio salu, ali smo do sada uradili već 50 stentova i više od 80 koronarografija. Naša ustanova ima karakter regionalne zdravstvene ustanove prema kojoj gravitira više od 200.000 stanovnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, te zbog toga opremanje i puštanje u rad jedne ovakve sali ima mnogo veći značaj od lokalnog", rekao je Vukotić u obraćanju zvanicama.

Šef interventne kardiologije Univerzitetsko-kliničkog centra /UКC/ Republike Srpske Saša Lončar rekao je da je banjalučki UКC posljednju deceniju bio preopterećen jer je bio jedina angio sala na milion stanovnika, a da je prva poslije Banjaluke angio salu dobila Bijeljina koja je napravila rapidan iskorak i rasteretila UКC.

"Treća sala je u Foči, sada ova u Prijedoru. Visoki standard Evropske unije je 600 intervencija na milion stanovnika, a mi ih imamo skoro 700, znači da smo iznad visokog prosjeka EU. Jako smo ponosni na taj posao i našu mrežu sala, a sljedeće godine se vidimo u Doboj", naveo je Lončar.

Direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je logično da je Prijedor naslonjen na UКC Banjaluka kao tercijarnu zdravstvenu ustanovu, ali da, ukoliko nešto zatreba, doktori bijeljnske bolnice su tu da pomognu.

"Ovdje sam danas da dam svoju podršku direktoru i kolegama, da dam podršku ovom velikom projektu koji je izuzetno značajan za ovaj dio naše države. Precizno kažem ovaj dio naše države, a ne samo regije Prijedor. Bolnica Bijeljina već osam godina ima angio salu, posljednje dvije godine naša angio sala radi 24 sata dnevno. Mi znamo koja je to prednost i koji su to benefiti, isto tako znamo kako nam je bilo teško kada smo počinjali i zbog toga sam ovdje da podržimo svoje kolege jer je to veliki poduhvat", rekao je Maksimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti