Općina Jajce obezbijedila repromaterijal, otkup i obuku za uzgoj kornišona

02.12.2022. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Kornišoni

Načelnik Općine Jajce jučer je primio predstavnike Zemljoradničkih zadruga "Gračanka" iz Gračanice i "AT" iz Donjeg Vakufa.

Načelnik Općine Jajce jučer je primio predstavnike  Zemljoradničkih zadruga „Gračanka“ iz Gračanice i „AT“ iz Donjeg Vakufa. Razgovaralo o mogućnostima uzgoja kornišona na području općine Jajce. Naime, Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom „AT“ na području Donjeg Vakufa vrši otkup kornišona, te svoju proizvodnju i otkup planira proširiti i na područje općine Jajce.

Za početak cilj je upoznati poljoprivredne proizvođače iz Jajca sa proizvodnjom i načinima uzgoja kornišona, a za svakog zainteresovanog poljoprivrednika bit će obezbijeđen repromaterijal, otkup uz unaprijed poznatu cijenu, obuka, te stručni nadzor i klasiranje kornišona. 

Općina Jajce svoj razvoj gradi i na stvaranju uslova za razvoj poljoprivrede, a uzgoj kornišona uz obezbijeđen otkup i plasman na evropsko tržište zasigurno će potaći poljoprivrednike da ovom kulturom zasiju svoje poljoprivredne površine. Ovaj inicijalni sastanak imao je za cilj upoznati se sa uslovima koje ove Zadruge nude jajačkim poljoprivrednim proizvođačima. 

Poljoprivredni proizvođači i svi zaniteresovani za proizvodnju kornišona mogu se obratiti Službi privrede/gospodarstva Općine Jajce, kako bi se upoznali sa detaljima plana proizvodnje, otkupom i cijenama kornišona.

Inače, Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ prošle godine je izvezla oko 1.300 tona kornišona u Njemačku, Poljsku i Slovačku. Ova zadruga ima oko 320 proizvođača kornišona, te je zasijano oko 230 dunuma ovom kulturom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti