U Kantonu Sarajevo i dalje na snazi epizoda Pripravnost

03.12.2022. 07:29 / Izvor: Akta.ba
KS

U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda Pripravnost.

U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda Pripravnost.

Zbog povremenih, kraćih perioda temperaturne inverzije, te niskih temperatura i odsustva jačeg vjetra u narednim danima, koje prognozira Federalni hidrometeorološki zavod, moguća su povremena prekoračenja graničnih vrijednosti PM10 na većini mjernih mjesta u Kantonu.

Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera KS, očekivanja su da će vrijednosti ovog polutanta često oscilirati, odnosno da će se smjenjivati periodi naglog nakupljanja PM10 i čistog zraka, zbog čega na snazi ostaje epizoda Pripravnost.

Podsjećamo, stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se prati ovdje. 

Radi se o podacima s mreže automatskih mjernih stanica KS, koje trenutno prezentira Federalni hidrometeorološki zavod, a predstavljaju najpouzdaniji izvor informacija o kvalitetu zraka, poručuju iz  Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera KS.

Članovi Stručnog tijela ukazuju na čest problem koji se javlja prilikom korištenja Indeksa kvaliteta zraka, kao forme za izvještavanje o stanju kvaliteta zraka.

"Problem s nepreciznim prezentiranjem Indeksa kvaliteta zraka se javlja upravo u situacijama kada u toku dana dolazi do značajnih oscilacija izmjerenih koncentracija. Indeks koji se tiče izmjerenih koncentracija PM čestica obično se odnosi na prosječnu 24-satnu vrijednost, te u slučaju variranja u izmjerenim koncentracijama u pojedinim periodima dana daje nerealnu sliku. Tako je moguće da se dešava da uslijed promjene meteoroloških prilika dođe do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka, dok Indeks i dalje prikazuje izuzetno visoku vrijednost materija i obrnuto", navode.

Također, problemi u prezentovanju vrijednosti Indeksa nastaju zbog činjenice da mnoge institucije i organizacije proračunavaju Indeks kvaliteta zraka za prethodni dan, te ga objavljujju u jutarnjim satima, što vrlo često ne odražava stvarno stanje kvaliteta zraka u tom trenutku.

Naglašavaju da korištenje Indeksa kvaliteta zraka nije zakonom obavezujuća forma u ocjeni kvaliteta zraka.

Osim toga, Indeks kvaliteta zraka nije jednoobrazan u cijelom svijetu i svaka država utvrđuje Indeks prema specifičnostima koje ima.

Za područje Kantona Sarajevo se primjenjuje Indeks kvaliteta zraka koji je urađen od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu stručnih iskustava iz oblasti monitoringa kvaliteta zraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti