Uklanjanje fizičkih barijera u Kantonu Sarajevo – stvaranje boljih uslova za osobe s invaliditetom

03.12.2022. 10:08 / Izvor: Akta.ba

Uklanjanje fizičkih barijera u Kantonu Sarajevo – stvaranje boljih uslova za osobe s invaliditetom.

Danas, 3. decembra, Međunarodni je dan osoba s invaliditetom.

U nastavku slijedi priča o izazovima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, korištenju tehnologije za njihovo uključenje u društvo i sigurno i samostalno kretanje u slabo pristupačnim okruženjima kao i o partnerstvu domaćih vlasti i UNDP-a na eliminaciji barijera kako bi ove osobe imale život bez diskriminacije i ograničenja u kom su svi ravnopravni i niko nije izostavljen.

Zajednice koje svoje građane i građanke tretiraju s jednakim poštovanjem i garantuju im jednak tretman su mnogo jače i otpornije.

Uklanjanje fizičkih barijera u Kantonu Sarajevo – stvaranje boljih uslova za osobe s invaliditetom

Poduzetnica iz Sarajeva Ena Kapetanović je više od pola svog života provela u kolicima, pokušavajući prevazići prepreke koje su otežavale njenu svakodnevnicu.

Iako su prava osoba sa invaliditetom regulisana domaćim i međunarodnim propisima, one ne uživaju jednake uvjete i mogućnosti u životu u BiH i Kapetanović kaže da se suočavaju s dvije vrste izazova, sistemskim i fizičkim.

U prvoj grupi su zakoni, politike, prakse ili strategije koje vlasti osmišljavaju za ovu grupu, dok su u drugoj okruženja koja su nedostupna osobama sa invaliditetom zbog načina na koji su dizajnirana.

"Mnoge zgrade nemaju izgrađene prilaze za osobe sa invaliditetom. Pločnici ispred objekata su preuski za kolica i pomagala za hodanje, ručke na vratima nisu pristupačne, gradski prijevoz je bez rampe, loše osvjetljenje osobama sa slabim vidom stvara poteškoće u kretanju..." navela je Kapetanović neke od primjera.

Uvidjevši da, kako kaže, pravo na slobodu kretanja nije jednako za sve, Kapetanović je usmjerila svoj poduzetnički duh na razvoj inovativnog rješenja koje će osobama s poteškoćama u kretanju omogućiti da se kreću sigurno i samostalno.

Vlastito iskustvo, te znanje o novim tehnologijama pomoglo joj je da osmisli digitalnu platformu naziva WeMapp koja pomaže osobama s poteškoćama da se sigurno kreću bilo kuda, i to mapiranjem najboljih ruta za njih u bilo kojem gradu.

Značaj njene ideje prepoznao je UNDP-ov Accelerator Lab koji je podržao Kapetanović i razvoj online aplikacije koja funkcionira kao navigacija za osobe sa smanjenom pokretljivošću i pritom je potpuno prilagođena njihovim različitim motoričkim sposobnostima.

WeMapp aplikacija je orijentisana na stvaranje mape koja detektuje prepreke i pristupačnosti, te korisnicama i korisnicima pruža personalizovane rute temeljene na njihovim motoričkim sposobnostima.

Kako bi podržao početne napore na mapiranju koje je neophodno za razvoj aplikacije, UNDP Accelerator Lab je u aprilu 2022. godine proveo testno mapiranje sa studentima Srednje građevinsko-geodetske škole u Sarajevu.

Učenici su u roku od sat vremena u centru Sarajeva uspjeli identifikovati više od 150 prepreka za osobe s poteškoćama u kretanju.

"Njihov utisak je takav da su na svakom metru javnih površina kao što su ulice, javne zgrade i slično uočili prepreke, te da bi bilo potrebno sve obnoviti kako bi javne površine bile dostupne svima", izjavila je Arijana Drinić iz UNDP Accelerator Lab-a.

Kapetanović ističe da društvo treba promijeniti način na koji posmatra invalidnost, te komunicirati sa zajednicom osoba sa invaliditetom kako bi zajednički radili na razbijanju svih barijera.

Ona smatra kako je važno uvidjeti značaj tehnologije za zajednicu sa invaliditetom.

"Zahvaljujući tehnologiji osobe sa invaliditetom su dobile mogućnosti da pristupe informacijama, obrazovanju, rade na daljinu i poboljšaju komunikaciju i povezanost sa zajednicom. Tehnologija jeste i bit će moćan pokretač za uspješnu i inkluzivnu budućnost. Ključna karakteristika tehnologije je da nudi gotovo neograničenu fleksibilnost - što znači da se može dizajnirati za različite vrste invaliditeta. To je zaista ono što bi tehnologija trebala biti - za sve i svakoga", zaključila je Kapetanović.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je u poruci uoči 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakao značajnu ulogu tehnologije i inovacija u procesu stvaranja pristupačnijeg i pravičnijeg svijeta.

"Potrebna su nam inovativna rješenja kako bismo spasili Ciljeve održivog razvoja i nikoga ne zapostavili. Ovo zahtijeva veću saradnju javnog i privatnog sektora kako bi se zajedno sa osobama sa invaliditetom razvile strategije za njih. Kamen temeljac ove saradnje mora biti aktivno učešće osoba sa invaliditetom i njihovo potpuno uključivanje u sve procese donošenja odluka", poručio je generalni sekretar UN-a.

Uz podršku UNDP-a lokalne vlasti u BiH su u proteklim godinama pojačale napore na unapređenju životnih uslova za osobe sa invaliditetom, čemu je doprinio i UNDP-ov projekt Inicijativa za razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini (CIDI). 

Ovaj petogodišnji projekat (2018.-2023.) je usmjeren ka poboljšanju kvaliteta života ljudi u BiH kroz ciljana ulaganja u infrastrukturu i unapređenje javnih usluga.

Finansiraju ga prvenstveno kantonalne i lokalne vlasti u BiH, uz sufinansiranje UNDP-a. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je glavni investitor aktivnosti usmjerenih ka uklanjanju barijera u koje je do sada uloženo 2,9 miliona KM.

Procjenjuje se da u Kantonu Sarajevo živi oko 60.000 osoba sa invaliditetom koje će imati direktnu korist od projekta.

Na inicijativu Vlade Kantona Sarajevo (KS), 2019. godine su u okviru CIDI projekta pokrenute aktivnosti usmjerene na eliminaciju arhitektonskih barijera na području KS kako bi se pomoglo osobama s poteškoćama u kretanju kroz izgradnju prilazne i druge infrastrukture.

Ukupno 28 institucija u oblasti školstva, zdravstva, socijalne zaštite i drugih javnih usluga će biti u potpunosti prilagođene korištenju osobama s poteškoćama u kretanju.

Konkretne intervencije podrazumijevaju ugradnju liftova, platformi, pristupnih rampi i prilagođavanje sanitarnih čvorova osobama sa invaliditetom.

"Pored eliminacije arhitektonskih barijera, u okviru CIDI projekta planirana je i izrada projektne dokumentacije za dodatnih 11 objekata koji će nakon pribavljanja neophodnih dozvola i saglasnosti biti spremni za izvođenje radova", rekao je Vedran Bećirović, glavni inžinjer na UNDP CIDI projektu.

"Na 24 objekta su u potpunosti radovi okončani, dok su na tri objekta radovi u toku. Za ostale javne institucije i ustanove koje su se odazvale našem pozivu za učešće u projektu je u toku prikupljanje i kompletiranje dokumentacije potrebne za izvođenje radova", kazala je Amira Gackić iz ovog ministarstva.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera poručila je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom da su zajednice koje svoje građane i građanke tretiraju s jednakim poštovanjem i garantuju im jednak tretman mnogo jače i otpornije.

"Kako bi se osiguralo da niko ne bude zapostavljen, te da se postojeće zakonodavstvo u potpunosti i efikasno implementira u oblastima osnovnih prava, neophodno je jačati administrativne kapacitete, obezbijediti adekvatne resurse i nastaviti sa uklanjanjem svih vrsta barijera. Naše uspješno partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo je jedan od primjera koji pokazuju kako se može doći do promjena i poboljšati svakodnevni život osoba sa invaliditetom. Nastavićemo predano raditi na ovakvim zajedničkim naporima sa domaćim partnerima širom BiH u budućnosti", rekla je Nedera.

Za Kapetanović i desetine hiljada drugih u Kantonu Sarajevo i BiH, svaki objekat ili lokacija na kojima je uklonjena fizička ili druga barijera je jedna mala pobjeda ka ostvarenju cilja kojem teži cijelo naše društvo – život bez diskriminacije i ograničenja u kom su svi ravnopravni i niko nije izostavljen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti