Vlasti na svim nivoima u BiH moraju uključiti advokatske komore u reformu pravosuđa

03.12.2022. 14:55 / Izvor: Akta.ba
advokatska komora

Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini moraju uključiti advokatske komore u reformu pravosuđa.

Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske.

Na sjednici je razmatrana problematika zaštite građana u okviru predstojeće reforme pravosudnog sistema.

Identificirani su osnovni problemi pravosudnog sistema čije nefunkcionisanje ide na štetu svih učesnika u sudskim procesima.

Advokatura koja obzirom na način svoga djelovanja najbolje može da uoči sve postojeće slabosti pravosudnog sistema isključena je iz svih procesa reformi, što ukazuje na mogućnost da bitni problemi finkcionisanja pravosuđa konačno ne budu rješeni.

Zaključeno je da se sačini detaljna analiza svih postojećih problema u funkcionisanju pravosuđa, da se ta analiza dostavi na pažnju svim relevantnim faktorima koji mogu uticati na reformu pravosudnog sistema, te da u taj proces moraju biti uključeni i predstavnici advokature koji su najupućeniji u kojoj mjeri postojeći pravosudni sistem ugrožava prava građana.

Jedinstven je stav Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske da obje Komore moraju biti uključene u procese reforme pravosuđa ukoliko stvarno postoji namjera da se iz tog sistema otklone sve postojeće slabosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti