SOS Dječija sela u BiH 28 godina uspješno rade na poboljšanju socijalne slike društva

08.12.2022. 15:38 / Izvor: Akta.ba
sos

Organizacija SOS Dječija sela u BiH je tokom današnjeg događaja "28 godina doprinosa SOS Dječijih sela u BiH – partnerstva za budućnost" predstavila rezultate rada i ključnih strateških pravaca, kao i Preporuka za unapređenje socio-ekonomske integracije mladih.

Organizacija SOS Dječija sela u BiH je tokom današnjeg događaja "28 godina doprinosa SOS Dječijih sela u BiH – partnerstva za budućnost“ predstavila rezultate rada i ključnih strateških pravaca, kao i Preporuka za unapređenje socio-ekonomske integracije mladih.

Događaj su svojim prisustvom i obraćanjem podržali prijatelji i partneri organizacije - predstavnici državnih institucija, centara za socijalni rad, međunarodnih organizacija, ambasada, akademske zajednice i korporativnog sektora.

Nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH, Malik Garibija kazo je da je ovaj događaj bio prilika da izraze zahvalnost najznačajnijim partnerima te da javnosti prikažu sveobuhvatne dosadašnje rezultate i strateške pravce

"Gotovo tri decenije SOS Dječija sela u BiH rade na poboljšanju socijalne slike društva, pomažu najranjivijim kategorijama te svoju ekspertizu uvijek stavljaju na raspolaganje lokalnim zajednicama u kojima djeluju. Zahvaljujući podršci naših posvećenih partnera osigurali smo sretno odrastanje i uspješno osamostaljivanje generacija djece, zajedno smo sačuvali biološke porodice od razdvajanja, kontinuirano smo radili na unapređenju znanja i vještina mladih ljudi pripremajući ih za tržište rada, a kroz brojne aktivnosti podržavali smo zdravi rast i razvoj djece istovremeno jačajući kapacitete roditelja", kazao je Garibija.

Austrijska ambasada i Austrijska razvojna agencija do sada su u kontinuitetu podržavali aktivnosti organizacije SOS Dječijih sela u BiH. Podrška međunarodnih organizacija, partnera i donatora je veoma važna, ali uz to je potrebna i saradnja sa lokalnim organizacijama i državnim institucijama u BiH.

"Današnji događaj je šansa da se SOS Dječija sela u BiH povežu sa predstavnicima državnih i lokalnih institucija u BiH kako bi izgradili snažno partnerstvo za budućnost. Ova djeca će biti nositelji promjena sutrašnjice. Hajde da budemo dio ovog putovanja“, kazao je Dominik Urak, zamjenik ambasadorice Austrijske ambasade u Sarajevu.

Ivana Prvulović, ministrica Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo kazala je da je organizacija SOS Dječija u BiH pouzdan partner ministarstva više od dvije decenije te da djecu bez roditeljskog staranja iz KS, posredstvom kantonalnog centra za socijalni rad, s punim povjerenjem smještaju u SOS Dječija sela.

Edin Ibrahimović, direktor operacija trgovačkog lanca Bingo kazao je da saradnja sa SOS Dječijim selima u BiH, za njih kao kompaniju predstavlja puno više od partnerstva. Zahvaljujući predanosti i istinskoj posvećenosti prijatelja iz SOS Dječijih sela već devet godina imaju priliku biti dio jedne iskrene i pozitivne priče.

"Ulaganje u mlade, njihov razvoj i bolju budućnost bez predrasuda bilo koje vrste nema alternative i jedan je od ključnih faktora razvoja našeg društva u cjelini. Ovom prilikom želim da pošaljem poruku da je investicija u nove generacije iznimno važna za našu budućnost, i mi kao kompanija nastojimo da u saradnji sa ostalim partnerima sudjelujemo u zajedničkoj misiji gdje nijedno dijete ne treba odrastati samo. Udružujući se kroz različite sektore možemo doprinijeti omogućavanju jednakih prava, prilika i mogućnosti za svu djecu i mlade. Dodatno smo usmjereni na njihovo osnaživanje i pronalaženje njihovog mjesta kako na tržištu rada tako i u društvu u cjelini“, rekao je Ibrahimović, te dodao da Bingo ostaje posvećen saradnji sa SOS Dječijim selima i u narednom periodu duboko svjesni činjenice da je porodica nukleus našeg društva i da na mladima svijet ostaje.

Partnerstvom sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, organizacija je doprinijela i usvajanje Zakona o hraniteljstvu i uspostavljanju sistema hraniteljstva te radi na uvođenju novih servisa u cilju jačanja procesa deinstitucionalizacije, što je imeđu ostalog rezultiralo saradnjom i na pripremi Prijedloga zakona o socijalnim uslugama FBiH.

“SOS Dječija sela u BiH, sa aspekta Ministarstva, oni predstavljaju organizaciju koja je na najbolji način pomirila teoriju i praksu s obzirom na to da je ovo osnovno načelo djelovanja u najboljem interesu djeteta. Ministarstvo apsolutno podržava aktivnosti i djelovanja SOS Dječijih sela u BiH i moram priznati da smo u zadnjih pet-šest godina ostvarili izuzetnu suradnju, posebice u segmentu pripremanja normativnih okvira za uređivanje sistema socijalnih usluga u FBiH gdje su nam SOS Dječija sela u BiH bili jedan od ključnih partnera i sugovornika u tim aktivnostima", rekao je pomoćnik ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Miroslav Jurešić.

Organizacija SOS Dječija sela u BiH danas pruža brigu o 196 djece i mladih, a kroz Program jačanja porodica podržava 341 socijalno ugroženu porodicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti