Projekat sarajevske firme briljirao na najvećem sajmu tehnologije 3D printanja u svijetu

08.12.2022. 16:28 / Izvor: Akta.ba
PROTODEVS
OTVORI GALERIJU

PROTODEVS mlada startup kompanija predstavila projekat na najvećem sajmu tehnologije 3D printanja u svijetu, FormNext 2022 koji se održava u Frankfurtu.

PROTODEVS mlada sarajevska startup kompanija predstavila je projekat na najvećem sajmu tehnologije 3D printanja u svijetu, FormNext 2022 koji se održava u Frankfurtu.

Radi se o projekut razvoja "Goldberg Machine" koji je počeo u septembru 2022. godine sa ciljem promocije kompanije američke kompanije Authentise na najvećem sajmu tehnologije 3D printanja.

"Cilj projekta je bio razvoj inovativnog proizvoda za privlačenje pažnje posjetilaca na sajmu, što bi kao rezultat privuklo potencijalne kupce za IT rješenja koja nudi kompanija za optimizaciju tehnologije 3D printanja. Proizvod je u potpunosti razvijen u našoj kompaniji u Sarajevu, gdje je izvršeno projektovanje te priprema tehničke dokumentacije za proizvodnju prototipa mašine", kaže za Akta.ba Jasmin Smajić, direktor PROTODEVS-a . 

"Goldberg Machine" proizvod je 90 posto proizveden pomoću tehnologije 3D printanja što je i bio cilj projekta da bi se proizvodnim kompanijama više približile mogućnosti ove tehnologije.

slika mašine

 

"Nakon četiri dana sajma proizvod je privukao preko 1000 posjetilaca koji su se okušali u postizanju najboljeg vremena što je dovelo do odličnih rezultata u promociji brenda, pa već sada radimo na novoj verziji proizvoda. U sklopu FormNext sajma imali smo priliku razgovarati i vidjeti neke od vodećih kompanija u svijetu 3D printanja od njih preko 900 izdvojit ćemo neke koje su za nas predstavile najzanimljivija rješenja u industriji koristeći se 3D printingom", ističe Smajić.

Primjena 3D printanja u proizvodnji alata za savijanje limova

Dodaje da je kompanija Forblabs, čije mašine i oni koriste proizvodnji, predstavila mogućnost proizvodnje alata za obradu deformacijom odnosno 3D printanje alata za obradu savijanja limova, koji se mogu koristiti za izradu prototipova i manjih serija alata. 

protodevs

 

"Tehnologija 3D printanja u livnicama se koristi već godinama i naša kompanija ima dugogodišnju saradnju sa nekoliko livnica u BiH kojima nudimo izradu modela za livenje kao i tehničke dokumentacije za njihova proizvode. Ovaj put je predstavljen materijal za 3D printanje modela za školjkasto livenje, koji se koristi za izradu kompleksnih metalnih odlivaka", napominje on.

3d printanje

 

Osim toga, primjena 3D printanja je moguća i u proizvodnji namještaja.

"3D printanje u proizvodnji namještaja je sve češći trend gdje se eksperimentiše sa novim oblicima namještaja kao i materijalima koji nastaju kao rezultat reciklaže otpada u procesu proizvodnje namještaja. Na slici možete vidjeti stolicu u prirodnoj veličini koja je napravljena od kompozitnog materijala nastalog kombinaciom biorazgradive plastike i drveta, također naša kompamnija ovaj materijal može ponuditi kao i mašine za izradu ove vrste prototipova", naglašava Smajić.

3d stolica

Ipak, glavni fokus ovog sajma je tehnologija 3D printanja metala gdje su mogli vidjeti na desetine različitih tehnologija za 3D printanje metala.

"Naša kompanija od nedavno ima i suradnju sa kompanijom Meltio koja koristi žicu za zavarivanje kao sirovinu za izradu metalnih dijelova pomoću laserske tehnologije topljenja metala. Ova tehnologija omogućava proizvodnju dijelolva od Titanijuma, Bronze kao i širokog spektra čelika, prednost korištenja 3D printanja u procesu proizvodnje metalnih dijelova ogleda se u uštedi vremena i smanjenju količine otpadnog materijala", zaključio je direktor PROTODEVS-a.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti