EXChAngE projekt: U Hutovu blatu se obnavljaju staze i objekti za bolju turističku ponudu

09.12.2022. 08:09 / Izvor: Akta.ba
EXChAngE

EXChAngE projekt jedan je od EU projekata kojega Park prirode Hutovo blato implementira na svom području, a nakon 27 mjeseci uspješno je završen.

EXChAngE projekt jedan je od EU projekata kojega Park prirode Hutovo blato implementira na svom području, a nakon 27 mjeseci uspješno je završen.

Kreirana je Vodena staza Hutova blata koja je uključena u Plavu propusnicu koja omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (Hrvatska), Kotor i Akvarijum Boka (Crna Gora), Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar (Bosna i Hercegovina), priopćeno je iz JU Park prirode Hutovo blato.

Drugi projekt pod nazivom "Endemic Pathway - ePATH" još uvijek traje i trenutačno se uređuje poučna staza, pristanište, promatračnice za ptice, vidikovac te interijer zgrade u kojem će u dogledno vrijeme biti smješten Interpretacijski centar.

Povodom realizacije ova dva projekta, Park prirode posjetio je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazavši kako je Park prirode Hutovo blato dragulj, ne samo Čapljine, nego cijele regije. Izrazio je zadovoljstvo da je projekt EXChAngE uspješno završen.

"Izvrsna je stvar da se uvezuje s ostalim destinacijama preko projekata prekogranične suradnje. Danas smo vidjeli da je puno toga napravljeno, ali svakako prava slika će biti potpuna kada se i projekt ePATH završi. Jasno da sve ovo za Grad Čapljinu znači puno, puno bogatija ponuda će biti u Parku, nešto što dosad nismo imali i raduje me da ćemo oživjeti Hutovo blato kako smo i planirali. Nadam se da će i motel doživjeti temeljitu rekonstrukciju, a sve s ciljem da privučemo posjetitelje, i to ne samo u Park prirode Hutovo blato, nego i u Počitelj, Mogorjelo, Trebižat", dodao je gradonačelnik.

Vidić ističe kako su rezultati ovakvih projekata izvrsna stvar jer uz njih dolazi otvaranje radnih mjesta, mogućnosti plasmana poljoprivrednih proizvoda te ostalih benefita.

"EXChAngE projekt je bio vrlo zahtjevan tako da smo sretni i zadovoljni što smo uspjeli sve završiti na vrijeme, unatoč svim problemima koji su nas pratili zadnje dvije godine poput pandemije koronavirusa, poremećaja na tržištu roba i usluga itd.", rekao je gradonačelnik Vidić.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko napomenuo je kako su imali podršku Vlade HNŽ-a i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

"Ali, moram se zahvaliti gradonačelniku Čapljine jer bez podrške Grada Čapljine ne bismo ovo mogli završiti. Usporedno u Parku implementiramo i drugi EU projekt ePATH koji će rezultirati nizom novih sadržaja u Parku i definitivno će u budućnosti Hutovo blato biti jedna ozbiljna destinacija za sve posjetitelje", naglasio je direktor Zovko.

Oba projekta provode se kroz trilateralni program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske – Bosne i Hercegovine – Crne Gore 2014.-2020., stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti