Made in BiH: U Sarajevu dodijeljena priznanja za 20 najboljih inženjerskih projekata

09.12.2022. 20:00 / Izvor: Akta.ba
inženjerstvo

Svečana ceremonija dodjele priznanja "Made in BiH" i predstavljanje najboljih inženjerskih projektnih ideja u 2022. godini održana je danas u Sarajevu u okviru V Međunarodne "BH sedmice inženjerstva.

Svečana ceremonija dodjele priznanja "Made in BiH" i predstavljanje najboljih inženjerskih projektnih ideja u 2022. godini održana je danas u Sarajevu u okviru V Međunarodne "BH sedmice inženjerstva.

Ovo je ujedno bila i jedinstvena prilika za kompanije i CEO menadžere, inovatore i kreative da predstave ali i stručno diskutuju o najnovijim trendovima u inovaciji, tehnologiji, razvoju u praksi novih proizvoda koji će podstaći ekonomski održiv razvoj.

Zlatko Berbić, direktor “BH sedmice inženjerstva” se obratio kazavši da su došli u poziciju da predstave naše kompanije koje su globalno konkurentne.

"Nama je stalo da svi zajedno se umrežimo i da idućih godina dobijemo neke nove proizvode. Ti proizvodi da budu konkurentni na tržištu i da u BiH zaustave odlazak mladih ljudi, da nam daju šansu. Kompanije sa novim načinom razmišljanja, sa mladim ljudima mogu biti konkurentne”, poručio je, dodajući da svi zajedno kad se umrežimo pokazat ćemo planeti zašto smo mi najbolji.

konferencija

"BH sedmica inženjerstva” osnovana je na incijativu različitih udruženja inženjera, a organizaciju i kreativno liderstvo je preuzela marketinška kuća Colosseum i rade već pet godina", rekao je u svom obraćanju Sead Jahić, predsjednik stručnog žirija nagrade “Made in BiH” I predsjednik Udruženja mašinskih inžinjera.

Jahić je podsjetio da ova konferencija umrežava ljude i to pretežno ljude iz svih krajeva, ali i druge uspješne ljude koji se bave inženjerstvom.

"Ove godine smo odlučili da idemo u prepoznavanje ne samo proizvoda, nego i projekata. Kompanije mogu da se kandiduju i za projekte, kao što je automatizacija, robotizacija, digitalizacija I sve drugo što rade", pojasnio je.

20 najboljih 

20 najboljih inženjerskih rješenja u 10 kategorija primila su priznanja za svoje uspjehe i inovacije koje su predstavile u proteklom periodu. Tri specijalna priznanja dodjeljena su za projekte na nivou Kantona Sarajevo a tri na nivou Federacije BiH.

U kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda priznanje je dobio Semiru Osmanoviću za Automatsku mašinu za aromatizaciju automirisa iz Tuzle, u istoj kategoriji je dodjeljeno priznanje i Damjanu Puljiću za projekat Ecological.

Za klasu održivi razvoj/ voda, bioresursi priznanje je uručeno Aldinu Aliću iz Zenice za projekat pod nazivom Greenhouse za gradske sredine.

Pod kategorijom Telekomunikacije priznanje odlazi u Mostar a dobitnik je  Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju za projekat Redukcija šumskih požara.

KONFERENCIJA

Priznanje u IT kategoriji dodjeljeno je projektu Software za upravljanje cijenama zasnovan na podacima, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju namijenjen za Telekom industriju a priznanje je na pozornici preuzeo Igor Čuk.

konferencija

U kategoriji Proizvodni inžinjering /Automatizacija i robotizacija industrijskih postrojenja/ priznanje je uručeno Centru za edukaciju - DIZART.

Priznanje za Održivi razvoj/energetika, voda, bioresursi/ dodjeljeno je projektu Pasivna kuća Jelač a nagradu je preuzeo gospodin Bilal Kujović dipl.ing.arh, direktor firme i vodeći arhitekta na projektu Pasivna kuca Jeleč. U istoj kategoriji priznanje je uručeno i UNSA Mašinskom fakultetu ispred kojeg se obratila prof. Dr. Džana Kadrić.

konferencija

Za kategoriju Infrastruktura /putna, vodosnabdijevanje, urbanizacija naseljenih mjesta kompanija TZI INZENJERING- u d.o.o je dobila priznanje za čak četri projekta: Petlja Stup, Pješački mostovi sa kosim kablovima, Tunel Kobilja Glava i Vijadukt Babina rijeka.

U kategoriji IT industrija Mobilnost i transport priznanje je dobio projekat Patrola.ba - Kreiraj prijavu i prati realizaciju, Origin d.o.o i gospodin Nermin Ćatović.

Nagrada za kategoriju "studentski projekti" uručena je dvojcu Asadu Grabovici i Kreimu Oruču za projekat Mr. Bob – robotski batler koji pokušava olakšati život za osobe sa invaliditetom. 

Priznanje je uručeno i Mersihi Mehić u kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda za projekte Moj posao.ba i Kolektiv d.o.o.

U kategoriji Kreativna industrija /Koncepti i kreativni dizajn/ priznanje osvojio je projekat Svjetla Sarajeva te je priznanje otišlo u ruke Jasmine Memić i Srđe Hrisafović.

Inženjerske zvjezdice

Specijalna priznanja (Inžinjerske zvjezdice) na nivou Kantona Sarajevo dodjeljena su:

  • EKO GRAD sa projektom Aparat za čišćenje prirode-reciklomat
  • OREA Bazar sa istoimenim projektom
  • Ministry of Programming pod projektom Biocertica

    konferencija

Inžinjerske zvjezdice na nivou Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljena su:

  • DERUBIS CARAVANS sa projektom Derubis Caravan Series 5
  • Fikret Alić sa Inovaciom "Adaptivni toplinski izvor Eureka

    konferencija

ADK d.o.o. Travnik i projekat E-dokumentacija za potporu proizvodnje

konferencija

Da podsjetimo, KulturaMedia Sarajevo organizator je V Međunarodne "BH sedmice inženjerstva", u saradnji sa Udruženjem Radio Kameleon – otvorena mreža ljudskih prava i demokratije, DOO Colosseum Tuzla, Udruženjima inženjera u BiH, Udruženjem poslodavaca Federacije BiH uz pokroviteljstvo Kantonalnog ministarstva privrede.

"Ovaj projekt osmišljen je vodeći se jasnim ciljem povezivanja inženjerske zajednice i privrede. Prezentacijom uspješnih projekata/proizvoda “Made in BiH” želimo istaknuti doprinos i značaj kojeg ti projekti reflektuju na poboljšanje života svih građana BiH, globalni uticaj i zapošljavanje u cjelini jednako kao i na privredni razvoj", zaključili su organizatori.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti