Masovni povratak u posuški kraj, s novim mjerama načelnik očekuje još veći

11.12.2022. 10:31 / Izvor: Fena
posušje

Posušje je jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak obitelji s djecom iz inostranstva.

 Posušje je jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak obitelji s djecom iz inostranstva, a posuški načelnik Ante Begić mišljenja je kako se s novim, demografskim mjerama, može očekivati masovniji povratak u posuški kraj.

"Povratak ljudi u Posušje najbolje možemo vidjeti na učenicima osnovnih škola, a ove godine imamo 12 novih učenika, povratnika iz Njemačke i Hrvatske koji su u različitim dobnim razredima, od 1. do 9. razreda. S prošlom godinom ukupno ih je dvadeset. Tačan broj obitelji koje su se vratile ne znam, ali mislim da ih je između pet i deset", kazao je u razgovoru za Fenu posuški načelnik Ante Begić.

Govoreći o razlozima njihovog povratka, načelnik smatra kako je to prije svega način života, a moguće i poimanje i odnos tih država prema našim ljudima u inozemstvu, gdje oni, kako kaže, nekada imaju osjećaj kako je ta država cjenjenija od njih, da "naglasak nije na malom čovjeku".

"Vjerujem da je život puno mirniji, drugačiji i ugodniji ovdje nego u inozemstvu", kaže načelnik Begić.

Dodaje kako mu je posebno drago što je Posušje primjer općine koja bilježi blagi porast broja upisane djece u školu, posebno one koja su ranije živjela u inozemstvu.

"Naše je da toj djeci omogućimo najbolje uslove obrazovanja, a otvaranjem nove osnovne škole uvjeren sam da idemo pravim putem", kazao je.

Ističe kako općina ima konkretne projekte te da gospodarski pokazatelji potvrđuju njen napredak.

"Tkogod danas posjeti našu općinu može vidjeti da je ovo jedno živo, urbano mjesto s bogatim i raznovrsnim kulturnim, umjetničkim i zabavnim životom, a sve to poticano naravno aktivnostima naših udruga, gospodarstvenika, pojedinaca i mislim da je to naša najveća prednost", ocjenjuje Begić.

Kaže kako će nastojati ići u tom pravcu i još jače stisnuti gas kako bi stvorili sve uvjete i kako bi spriječili odlazak obitelji i mladih iz općine Posušje.

"Sufinanciramo preko 30 stipendista svake godine, izdvajamo sredstva za nevladine udruge, za mlade, imamo organiziran besplatan prevoz na razini cijele općine, radimo na rekonstrukciji i uređenju gradskog vrtića, naših škola, otvorili smo i jedan vrtić u MZ Poklećani u Rakitnom kako bi i našim ljudima koji su malo udaljeniji od središta grada omogućili da djecu mogu ostavljati u vrtiće, te uz neke nove demografske mjere koje su stupile na snagu u ZHŽ-u vjerujem da će i sljedećih godina broj učenika biti veći", kaže Begić.

Jedna od tih mjera je da svako treće i svako sljedeće dijete do navršene sedme godine života dobiva mjesečno iznos od 500 KM. 

"Mislim da svim tim mjerama u sprezi općine i županije, koja je daleko veća s prihodima, možemo zaustaviti egzodus naših obitelji s ovih područja", naglasio je.

U narednom periodu, smatra Begić, realno je očekivati i masovniji povratak.

"Prije četiri, pet, šest godina našeg svijeta je dosta odselilo s ovih područja, međutim, kažem, jest da smo mi narod koji se lako prilagodi novoj sredini i u toj sredini budemo itekako uspješni, ali ja ipak razmišljam da naš svijet ostane na ovim područjima i najponosniji smo kad čujemo da se neko iz inozemstva vratio u svoj kraj", poručuje načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti