Kriza nagrizla i industriju namještaja: Neke druge stvari su prioritet u kriznim vremenima

12.12.2022. 08:27 / Izvor: Glas Srpske
Namještaj

Da je kriza na globalnom nivou nagrizla i industriju namještaja u Republici Srpskoj potvrđuje podatak da taj sektor za 10 mjeseci bilježi podbačaj proizvodnje za 6,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Da je kriza na globalnom nivou nagrizla i industriju namještaja u Republici Srpskoj potvrđuje podatak da taj sektor za 10 mjeseci bilježi podbačaj proizvodnje za 6,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za da ovaj podatak potvrđuje da su se najgore slutnje obistinile.

"Podbačaj u industriji namještaja može se pripisati izazovima i krizi u Ukrajini koja je uticala na sve sfere života. Namještaj je trajno potrošno dobro i u krizi ide na čekanje. Jednostavno neke druge stvari su prioritet u kriznim vremenima. To je sve dovelo do smanjenja potražnje i naravno pada proizvodnje u domaćim pogonima", istakao je Šinik.

Naglasio je da su sva dalja kretanja neizvjesna, ali da se teško bilo šta može promijeniti na bolje u kratkom roku.

"Nama je najvažnije tržište Evropske unije. U krizi 2008. godine bilježili smo podbačaj od oko tridesetak procenata, a nakon 2010. godine konstantan rast. Čak ni pandemija virusa korona nije prouzrokovala neki ozbiljniji pad, već je to bio period stagnacije u 2020. godini, a lani se to već vratilo u neku normalu", objasnio je Šinik.

On je istakao da je svijetla tačka u proizvodnji namještaja proizvodnja dušeka od memorijske pjene koja je krajem prošle godine započela u Derventi.

"Riječ je o kineskoj investiciji koja je bazirana na proizvodnju madraca namijenjenih američkom tržištu. Zbog toga, prvi put je i Amerika u vrhu liste spoljnotrgovinskih partnera. Njihov izvoz je milionski, što je doprinijelo da, uprkos generalno manjoj proizvodnji u sektoru namještaja, zadržavamo vrijednost izvoza", istakao je Šinik, prenosi Glas Srpske.

Prema podacima dostupnim na internet stranici Spoljnotrgovinske komore BiH, za 10 mjeseci ove godine BiH je izvezla namještaj, posteljinu, madrace i nosače madraca u vrijednosti 1,176 milijardi maraka, dok je izvoz tih proizvoda lani bio težak 1,252 milijarde KM.

Najviše namještaja iz domaćih fabrika u ovoj godini otišlo je u zapadnu Evropu i region.

U istom periodu ove godine BiH je uvezla namještaj, posteljinu, madrace i nosače madraca vrijednosti nešto više od 290 miliona maraka, a u 2021. godini vrijednost uvoza tih proizvoda iznosila je nešto više od 304 miliona maraka.

Snabdjevenost

Lazo Šinik izjavio je da je mnogo problema u ovoj godini bilo i u samoj proizvodnji i snabdijevanju sirovinom.

"Rast proizvodnje u šumarstvu kreće se oko sedam procenata. Ukoliko se u idućoj godini uspijemo vratiti na one trendove iz 2020. godine, bili bismo zadovoljni", rekao je Šinik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti