Održan forum "Kriza je šansa": Osluškuj svakoga, kad odlučiš, pitaj zajednicu šta misli

12.12.2022. 11:22 / Izvor: Akta.ba
forum

Poslovni sektor trenutno je pod pritiskom širom svijeta, pa tako i u BiH, gdje je pomoć vlasti manja nego drugdje.

Poslovni sektor trenutno je pod pritiskom širom svijeta, pa tako i u BiH, gdje je pomoć vlasti manja nego drugdje. U takvim okolnostima treba se osloniti na unutrašnju snagu i probati zaista od krize napraviti šansu za razvoj i napredovanje poručeno je to sa foruma "Kriza je šansa" održanog u sklopu "BH sedmice inženjerstva" u Sarajevu.

Uvodničari na ovom forumu su bili: direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić; predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Suad Ećo, te predsjednica Inženjerske komore Federacije BiH Sanela Klarić.

"Mi kao Udruženje poslodavca KS želimo da budemo pozitivan primjer promjena. Trebamo se baviti onim od čega ljudi žive, pitanjima poput toga kako da unaprijedimo poslovni ambijent, kako da bude bolje poslodavcima, ali i radnicima", naglasio je Suad Ećo, dodavši da smatra kako u Kantonu Sarajevo postoji prostor za unapređenje poslovnog ambijenta, te da ne postoje prepreke da se to ne desi.

Ećo kaže da ako želimo da mijenjamo poslovni ambijent da je potrebno da svi rade na tome.

"Najbolji promoteri KS su uspješne firme koje posluju na svjetskim i evropskim tržištima, a takvih je sigurno mnogo u KS. Potrebno je da firme budu tehnološki osposobljene jer bez tehnologija nema razvoja. Firme koje su tehnološi napredne, prisutne na tržištu i bogate kvalitetnom radnom snagom su firme koje imaju mogućnost i šansu za razvoj i napredovanje", mišljenja je on.

forum

 Mario Nenadić je kazao kako su počeli da obilaze teren pred uspostavu vlasti i novih politika, te da svaka njihova posjeta ili kontakt bilo u Sarajevu, Travniku ili Bihaću počne i završi sa pričom o radnoj snazi.

"Ono što je trebala da bude naša komparativna prednost, danas je postala naša najveća slabost. Naš velik izazov je kako sačuvati radnu snagu, kako radniku i njegovoj porodici omogućiti pristojni standard življenja. Ne samo da izvozimo radnike, sad su počele odlaziti i firme", rekao je Nenadić, dodavši da je potrebno unaprijediti socijalno ekonomski dijalog.

"Ne može se nijedna značajna odluka u oblasti privrede donositi prije nego se čuje mišljenje poslodavaca i to je ono što ćemo narednih dana prenijeti vlasti", poručio je on.

Smatra da je potrebno iskoristiti blizinu EU, ali ne da bi naše firme išle preko Save u Republiku Hrvatsku poslovati, već da bi im se stvorilo povoljno okruženje u njihovoj zemlji i da bi mogli da zapošljavaju svoju mladu radnu snagu.

Struku izdvojiti iz politike

Profesorica Klarić smatra da je važno da se inženjeri iz raličitih struka međusobno uvežu, te da ne dozvole da politika upravlja inženjerstvom.

"Moramo struku izdvojiti iz politike. Važno je da obezbijedimo da mi licenciramo inženjere na terenu i to je naša glavna zadaća", kazala je Klarić.

Ona smatra da smo se odvojili od sebe i od prirode, ali da nam je to šansa da sagledamo prirodne potencijale.

"Ako govorimo o projektima energijske efikasnosti ne smijemo se osloniti na to da uvozimo stripor i plastične prozore pomažući tako neku tuđu ekonomiju, nego da vidimo šta mi možemo od tih materijala proizvesti", pojasnila je, dodajući da je ovo vrijeme i prilika da pokušamo proizvesti što više svoje hrane, a Sajam privrede je pokazatelj da to naši građani već rade ali da im hje potrebna podrška", naglasila je ona.

Na kraju foruma je zaključeno da moramo utjecati na to da u budućnosti bh. politike budu otvorene prema pridruživanju EU jer nas tada čekaju grantovi, a ne krediti. Potrebno je da ti grantovi imaju kontrolu nad sobom, te da se ne mogu dijeliti bilo kome jer jednom kad stanemo na kraj korupciji dobićemo fondove, a onda ćemo se moći i razvijati.

E.S.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti