Srednjoškolci i studenti CG, Srbije i BiH ujedinjeni u odgovoru na klimatske promjene

13.12.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Cener

Srednjoškolci i studenti Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine ujedinjeni u odgovoru na klimatske promjene kroz radionicu "Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli".

Posljedice neefikasnog korištenja resursa, konzumerizma i neadekvatnog zbrinjavanja otpada se počinju eksponencijalno manifestovati. U vijestima svakodnevno slušamo i čitamo o zastrašujućim posljedicama neodgovornog ponašanja čovjeka prema okolišu. Kako navodi Ellen MacArthur Foundation, ukoliko ne počnemo djelovati odmah, do 2050. godine u oceanu će biti više plastičnih flaša nego riba! Iako se čini da čovječanstvo već kasni sa poduzimanjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena, a zemlje Zapadnog Balkana uveliko kasne za EU u ovom segmentu, čvrsto vjerujemo da edukacija mladih predstavlja osnovu u borbi za zeleniju budućnost.

Ipak, u zemljama Zapadnog Balkana pojavila se iskra. Vrijeme je za promjene!

U sklopu projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana, 5. i 6. decembra 2022. godine realizovana je dvodnevna online radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“. Radionica je okupila 264 učesnika iz 9 srednjih škola i 5 akademskih institucija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su pored usvajanja teorijskog znanja, imali priliku da praktično primijene naučeno znanje, međusobno diskutuju i zajedno rade na rješavanju problema. Cilj edukacije je osim transfera znanja, i umrežavanje institucija i mladih koji su angažovani u segmentu zaštite životne sredine, te podsticanje učesnika na djelovanje u ovom polju. Radionica je rezultirala novom platformom poznanstava među mladima i otvorila mogućnosti za međusobnu saradnju škola i fakulteta u tri zemlje.

Na samom početku, predstavnici akademskih institucija imali su priliku predstaviti perspektivu struke i podijeliti iskustva akademske zajednice u realizaciji projekata vezanih za održivost i zaštitu okoliša. Učesnicima su se obratili predstavnici Asocijacije studenata Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta Sarajevo; Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad; predstavnik Doma učenika i studenata Podgorica; Asocijacija studenata Šumarskog fakulteta Sarajevo i predstavnica Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad.

Edukativna sesija prvog dana započela je temama:

 • Prirodni resursi, globalna zagađenost i klimatske promjene,
 • Okvir EU politika: Zelena Agenda za Zapadni Balkan, i
 • Cirkularna ekonomija u funkciji održive potrošnje.

Prvi dan radionice je zaokružen praktičnom sesijom u kojoj su učesnici uz pomoć predstavljenog alata računali vlastiti ekološki otisak na osnovu životnih potrošačkih navika. Na ovaj način, osim proračunavanja emisija stakleničkih gasova, detektovali smo i vlastita kritična područja u kojima su neophodne promjene.

Entuzijazma nije nedostajalo ni u toku drugog dana radionice. U drugoj edukativnoj sesiji, učesnici su saznali imali priliku učiti o:

 • SDG 12 - Potrošački sistemi, konzumerizam i njegov utjecaj na okoliš,
 • Razvoj zelenih biznisa, zeleni proizvodi i usluge, i
 • Zero waste lifestyle – Kako živjeti sa nula otpada?

grupa

Nakon teorije, uslijedila je interaktivna sesija u kojoj je akcenat stavljen na rad u grupama i zajedničko mapiranje problema u oblasti neefikasne potrošnje resursa i predlaganje rješenja kroz zajedničku diskusiju. Na kraju radionice, mikrofon je prepušten učesnicima koji su prezentovali svoje prijedloge i time pokazali da su mladi zaista sposobni da budu nosioci promjena u društvu.

Ovdje nije kraj. Nakon realizacije radionice, naredna projektna aktivnost su sedmodnevni izazovi za mlade u okviru kojih će imati priliku izraziti svoje prijedloge za unapređenje kroz praktičnu primjenu i kreiranje eseja.

Projekat je do sada okupio 9 srednjih škola koje su se zvanično uključile u realizaciju projektnih aktivnosti:

 • Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš,
 • Elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" Podgorica,
 • Srednja tehnička škola „9. Maj“ Bačka Palanka,
 • Srednja građevinsko-geodetska škola „Inženjer Marko Radević“ Podgorica,
 • Gimnazija „Isidora Sekulić“ Novi Sad,
 • Srednjoškolski centar „Hadžići“ Hadžići,
 • Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović" Podgorica,
 • Srednja ekonomsko - ugostiteljska škola, Nikšić, i
 • Gimnazija "Muhsin Rizvić" Breza.

Probleme neefikasnih potrošačkih navika na Balkanu prepoznao je Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i odlučio finansijski podržati realizaciju projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena. Projekat je započeo 15. juna, a tokom 7 mjeseci trajanja projekta, realizuju ga zajedničkim snagama Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar za energetsku efikasnost – CCEE iz Podgorice (Crna Gora).

Za više informacija o projektu, pridružite se zajednicama na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti