Protesti ispred Vlade KS: Jedan od demonstranata fizički nasrnuo na Edina Fortu

14.12.2022. 10:40 / Izvor: N1
protesti

Protest je počeo intoniranjem himne, zatim zvižducima za predstavnike Vlade KS jer je odlučila da ne isplati jednokratnu pomoć radnicima zbog, kako je Forto ranije rekao, nedostatka sredstava.

Ispred zgrade Vlade KS u toku su protesti radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva. Ispred demonstranata izašao je premijer KS Edin Forto, a jedan od učesnika protesta nasrnuo je fizički na njega. Intervenisala je policija.

Protest je počeo intoniranjem himne, zatim zvižducima za predstavnike Vlade KS jer je odlučila da ne isplati jednokratnu pomoć radnicima zbog, kako je Forto ranije rekao, nedostatka sredstava.

Traži se:

1. poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, 
2. povećanja plate radnicima u 2023. godini i
3. isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti