U jednom kantonu FBiH ljekarske uputnice odlaze u prošlost

14.12.2022. 10:41 / Izvor: Akta.ba
uputnice

Olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će omogućiti informatizacija.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić potpisala je jučer ugovore o dodjeli računarske opreme koju je za 17 javnih zdravstvenih ustanova na području TK osigurala Vlada Tuzlanskog kantona.

Ovo je finalizacija projekta jačanja informatičke spremnosti javnih zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu, kako bi što spremnije i brže ušle u proces informatizacije zdravstvenog sistema TK.

Olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će omogućiti informatizacija, naglašeno je ovom prilikom.

"Danas smo korak bliže finiširanju projekta Vlade Tuzlanskog kantona kojim je rebalansom budžeta u martu odobreno 600.000 KM za nabavku informatičke opreme za normalno funkcionisanje integracionog zdravstvenog informatičkog sistema na području TK", kazala je ministrica Čolić pojasnivši da je u međuvremenu posebno formirana komisija provela javnu nabavku preko Zavoda zdravstvenog osiguranja te da je putem e-aukcije izabran dobavljač.

"Prema zdravstvenim ustanovama ćemo prebaciti sredstva koja će ići preko njihovih osnivača, gradova i općina, kada je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite, a za ostale direktno preko Kantona", rekla je ministrica Čolić.

Sredstva će biti iskorištena za nabavku dva tipa računara od kojih je jedan nešto složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rentgen dijagnostiku.

"Važno je da se kaže da više neće biti one obrade podataka o pacijentu kao do sada. Što će te uputnice za dodatne pretrage, ukoliko su potrebne, biti rađene i slane potpuno informatizirano, pomoću e-uputnica, što će sistem biti integriran u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu", kazao je ovom prilikom pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Igor Hudić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti