Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji BiH

15.12.2022. 07:50 / Izvor: BHRT
Struja

Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Regulatrona komisija za energiju još nije primila nijedan zahtjev za povećanjem cijena. Neizvjesno je koliko će povećanje iznositi. Građani, očekivano, nezadovoljni.

Građani Federacije Bosne i Hercegovine u budućnosti će više novca izdvajati za električnu energiju. Koliko će povećanje iznositi i kada će struja poskupjeti još nije poznato. Jasno je tek da do toga neće doći u naredna dva mjeseca, jer zahtjeva zasad nema, a kompletna procedura traje 60 dana.

"U ovom trenutku FERK nije zaprimio nijedan zahtjev za korekcije cijena električne energije. Ni od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, niti od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne", kazala je Ines Kujundžić, glasnogovornica FERK-a

Prema najavama resornog ministra Nermina Džindića, tokom 2023. zahtjev za korekciju cijene struje trebao bi doći, i to iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

"Kalkulacije govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su odgovorne osobe – Upravni i Nadzorni odbor, Skupština i svi drugi. Nadam da će u 2023. doći do stabilizacije cijena i na globalnom, i na evropsko tržištu, tako da ćemo spram tog poremećaja i mi morati reagovati", ističe Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine navode kako još nisu uputili zahtjev za povećanje cijene električne energije. Ipak, ne odgovaraju hoće li to uraditi i kada. U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kažu da cijene za domaćinstva, za sada, ostaju iste.

"Nismo podnijeli zahtjev našem regulatoru za povećanje cijena, tako da će cijene kućanstvima ostati iste. Kad je u pitanju gospodarstvo, tu odluku donosi Vlada FBiH. Vlada je donijela odluka kojom je limitirala poskupljenja na maksimalno 20 posto.", naglasila je Marija Buntić, glasnogovornica EPHZHB.

Građani nezadovoljni u strahu od novih poskupljenja. Makar je električna energija roba koju naša zemlja ne mora uvoziti. Ono što je za sada izvjesno jeste da u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uvedene blok tarife kao što je slučaj u Republici Srpskoj. Prema riječima resornog ministra, FERK je odbio takav prijedlog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti