Utvrđena visina dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji

15.12.2022. 13:57 / Izvor: Akta.ba
porodilje

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji.

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji.

"Prema ovoj odluci, dodatna novčana pomoć zaposlenoj majci porodilji iznosi razliku između 996,00 KM i iznosa naknade plaće utvrđenog prema rješenju centra za socijalni rad. Pravo na dodatnu novčanu pomoć pripada za dijete rođeno nakon 01.04.2022. godine i isto će se ostvarivati dok postoje ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, a najduže u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta", saopšteno je iz ureda Vlade. 

Također, utvrđeno je i da će dodatna novčana pomoć za nezaposlene majke porodilje iznositi 697,35 KM mjesečno, kao razlika između iznosa novčane pomoći za nezaposlene porodilje ostvarene prema odredbama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine 298,65 KM i prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine 996,00 KM. Pravo na ovaj oblik dodatne novčane pomoći će se ostvarivati dok postoje ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, a najduže u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti