Tvornica cementa Kakanj: 44 godine rasta i napretka

16.12.2022. 11:30 / Izvor: Akta.ba
tvornica cementa

Tvornica cementa Kakanj danas je simboličnom proslavom obilježila 44 godine uspješnog postojanja, rasta i napretka

Tvornica cementa Kakanj danas je simboličnom proslavom obilježila 44 godine uspješnog postojanja, rasta i napretka. Nakon duže pauze uzrokovane pandemijom, ove godine ponovo je organizovano tradicionalno druženje s radnicima, penzionerima i porodicama preminulih radnika i penzionera.

"Prošle su 44 godine od kada je Tvornica cementa Kakanj proizvela prve tone cementa, a najbolji način da to obilježimo jeste da naš rođendan proslavimo s vama koji te ovu firmu izgradili iz temelja i nastavili graditi kroz sve ove godine da bi danas bila jedna od najuspješnijih kompanija u zemlji", kazao je u pozdravnom govoru Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja. "Raduje me što mogu reći da nas ni ove krizne godine nisu zaustavile na našem putu uspjeha. Mi i dalje vrijedno radimo i poslujemo pozitivno, investiramo, ispunjavamo sve naše obaveze prema svima, radnicima, dioničarima, državi, lokalnoj zajednici, a nastojimo svake godine podržati i vas, naše penzionere."

neimarlija

 

Ovom prilikom članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj, Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, uručili su posebne poklone i zahvalnice radnicama i radnicima koji pune 25 godina rada u Tvornici. Kao i prethodnih godina svi radnici, penzioneri i porodice preminulih i poginulih radnika i penzionera primili su i poklone i novčane nagrade od Tvornice cementa Kakanj.

Neimarlija je također istakao da Tvornica cementa Kakanj ostaje čvrsto na putu ispunjenja Ciljeva održivog razvoja 2030. te da će u narednoj godini intenzivno ulagati posebno u projekte usmjerene na još veću energetsku efikasnost i smanjenje svih vrsta emisija, posebno emisija CO2. "Kao Lider održivog razvoja u BiH, nastojat ćemo da i druge kompanije potaknemo da nam se pridruže na putu održivost", kazao je Neimarlija. "U narednu godinu ulazimo sa još više elana bogatiji za još jedno iskustvo i sa spoznajom da se odgovornim pristupom svakog radnika i odlučnim menadžmentom možemo prilagoditi svakoj situaciji."

tvornica cementa

 

Pored toga, ove godine po prvi put proglašeni su i Šampioni sigurnosti Tvornice cementa Kakanj koji su dobili novčane nagrade. Radi se o programu nagrađivanja kojim se nastoji odati priznanje zaposlenicima, radnicima i izvođačima u Tvornici cementa Kakanj za njihov individualni doprinos u poboljšanju zdravlja i sigurnosti na radu. Inače, Tvornica cementa Kakanj broji preko 1500 dana bez povrede na radu što je po pitanju sigurnosti na radu svrstava među najbolje kompanije u Heidelberg Materials grupaciji.

Da se podsjetimo: prve tone „sivog zlata“ krenule su iz Kaknja 15. decembra 1978. godine, i u potpunosti promijenile historiju građevinske industrije u BiH. Izgradnjom cementare u Kaknju omogućen je mnogo brži razvoj moderne infrastrukture i gradnje neophodnih stambenih i poslovnih objekata u urbanim centrima koji su se intenzivno razvijali početkom osamdesetih. Cement iz Kaknja posebno je bio značajan za izgradnju kompletne infrastrukture i pratećih objekata za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu, a danas za izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti