Ministarstvo privrede KS dodatno finansira izgradnju prvog IT parka u Kantonu Sarajevo

16.12.2022. 12:22 / Izvor: Akta.ba
IT park

Zbog proširenja obima radova, Općina Centar obratila se Ministarstvu privrede sa zahtjevom za dodatno sufinansiranje u iznosu od 270.000 KM.

Ministar privrede KS Adnan Delić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su u novembru 2021. godine sporazum s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem za sufinansiranje infrastrukturnog uređenja inovacijsko-tehnološkog parka Šip. Tim sporazumom Ministarstvo privrede obavezalo se na sufinansiranje ovog projekta u iznosu od milion KM.  

U proteklom periodu urađeni su pripremni radovi na lokalitetu budućeg IT parka Šip. Njima je prethodilo i uređenje riječnog korita rijeke Sušice, koja dijelom prolazi kroz ovo područje, a čije uređenje je, u okviru Programa uređenja riječnih korita druge kategorije, također sufinansiralo Ministarstvo privrede s 500.000 KM.  

Zbog proširenja obima radova, Općina Centar obratila se Ministarstvu privrede sa zahtjevom za dodatno sufinansiranje u iznosu od 270.000 KM. 

"Kontinuirano sufinansiramo projekte koje općine realizuju u poslovnim zonama s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i otvaranja mogućnosti za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. IT park Šip jedan je od projekata koje smatramo iznimno značajnim, a obzirom da smo već ovaj projekt sufinansirali s milion maraka, smatramo da ćemo dodatnim finansiranjem potaknuti ubrzanje rješavanja pitanja koja će dovesti do konačne realizacije ovog projekta“, naveo je ministar Delić.   

Istakao je i da interes za kupovinom parcela na ovom prostoru postoji, te da je krajnje vrijeme da se prvi IT park u Kantonu Sarajevo konačno izgradi i stavi u upotrebu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti