Sindikat zdravstva KS upozorava: Novi Pravilnik ugrožava pacijente i zaposlenike

17.12.2022. 10:47 / Izvor: N1
Zdravstvo

Iz Sindikata zdravstva KS upozoravaju da novi Pravilnik o sistematizaciji ugrožava pravilno funkcionisanje zdravstvene zaštite u KS, da su brojne odluke vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga.

Iz Sindikata zdravstva KS upozoravaju da novi Pravilnik o sistematizaciji ugrožava pravilno funkcionisanje zdravstvene zaštite u KS, da su brojne odluke vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga.

O tome na koji način bi mogli biti ugroženi pacijenti ali i zaposleni u zdravstvu, za “Novi dan” govori Jasmin Avdović, član Glavnog odbora Sindikata zdravstva KS.

"Kantonalni sindikat je u proteklim mjesecima uradio opsežnu reorganizaciju upravnog odbora. Uradili smo je na nižem nivou naših sindikalnih jedinica. Sindikat više neće sjediti i čekati da neka jedinica kaže da ima problem koji ne može rješiti. Glavni odbor će od sada pratiti aktivno šta se dešava i mikroskopom i teleskopom, odnedavno usko sarađujemo sa mnogim komorama u oblasti zdravstva", kazao je Avdović.

"Kada donesete odluku ili akt koji ima zakonsku snagu i može poremetiti odnose u zdravstvu, tu se radi i o strukovnim pravima i interesima građana. Pozivam sve da prate šta se dešava u zdravstvu jer se tu radi o njihovom zdravlju, kvaliteti usluge i da ne čekate mjesec, dva, godinu na neku uslugu”, istakao je.

"Tri su stvari kojima pokušavamo zagrebati: Prvo kada je ministarstvo zdravstva ukinulo dokument o proširenim pravima zdravstvenih ustanova, tuje tačno navedeno koja služba tačno šta radi. Pravilnik o sistematizaciji, druga stvar je pravilnik o vremenu, treća stvar je pravilnik o radu i sistematizaciji radnih mjesta Doma zdravlja", kazao je Avdović.

Dodao je da su za stanje u zdravstvu svi krivi.

"Ukoliko Pravilnik ponovo ne postane predmetom razgovora, mi smo dostavili preko 200 primjedbi i sugestija. Mi zahtjeve stavljemo pred Komisiju za imenovanje i izradu pravilnika. Komisiju imenuje generalni direktor, pravilnik usvaja Glavni odbor”.

"Za ovo stanje u zdravstvu su svi krivi. Nije samo trenutna vlast, krivi su i oni prije njih. A krivi smo i mi. Dali smo konkretna i održiva rješenja, ali se ona kose sa interesima koje oni imaju", kazao je.

"Tužbe će biti podnesene protiv svih onih koji su doveli do toga da pravilnik bude primjenjen".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti