Svemirski program je ogroman iskorak za BiH (VIDEO)

19.12.2022. 08:37 / Izvor: Fena
svemirski program
OTVORI GALERIJU

Sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA) naredne četiri godine bit će u BiH, a po riječima direktora te asocijacije Anesa Hadžiomerovića, svemirski program ima veliki značaj i predstavlja ogroman iskorak za BiH.

Sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA) naredne četiri godine bit će u BiH, a po riječima direktora te asocijacije Anesa Hadžiomerovića, svemirski program ima veliki značaj i predstavlja ogroman iskorak za BiH. 

Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope čine zemlje iz regiona, i to Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, zajedno s BiH, a da će sjedište Asocijacije biti u Bosni i Hercegovini odlučio je Upravni odbor SESA.

"SESA je nastala iz težnje o nekoj saradnji jer smo shvatili da smo dosta jači kada sarađujemo i kad dijelimo svoju tehnologiju i iskustva nego kad se pojedinačno razvijamo. Rezultat toga je i nastao stvaranjem SESA-e", kaže Hadžiomerović.

Dodaje kako je početkom naredne godine planirano i lansiranje satelita u svemir.

"Jedni od glavnih ciljeva SESA-e su promocija i aktivnosti u svemirskom programu gdje planiramo početkom iduće godine, zahvaljujući našim partnerima- Indijskoj svemirskoj agenciji, da lansiramo satelit u svemir. Pored toga što će raditi određene funkcije, dali smo na maštu i mališanima da budu dio ovog svemirskog programa, i to djeci predškolskog odgoja, vrtića, i osnovnih škola", kazao je.

Pojasnio je kako su otvorili javni poziv "Pošaljimo dječiju maštu u svemir" kako bi djeca mogla da nacrtaju nešto i da pošalju te fotografije.

"Odaziv djece bio je neočekivano velik i sve fotografije će biti pohranjene u satelit koji će biti poslan u orbitu i kružiti oko planete. Kako se ova aktivnost provodi u BiH, tako se provodi i u ostalim zemljama članicama SESA-e", naglasio je Hadžiomerović.

Po njegovim riječima, svemirski program je veliki korak za BiH.

"Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope je od velikog značaja za BiH. Dakle, mi kao BiH nismo dovoljno jaki da odgovorimo izazovima i "velikim igračima", ali na ovaj način, kada se ujedinilo pet zemalja, a planiramo i proširenje na još neke zemlje, dijelimo svu našu tehnologiju i probleme".

Napomenuo je kako svi rade na volonterskoj bazi i da je ovo njihov prvi korak, prvenstveno zahvaljujući velikodušnosti Indijske svemirske agencije koja povodom 75 godina postojanja šalje 75 satelita u svemir, dakle tri rakete po 25 satelita, a jedan od tih satelita su poklonili SESA-i.

Hadžiomerović ističe kako očekuju dalju saradnju s Indijskom svemirskom agencijom, te da je tu i Evropska svemirska agencija s kojom žele sarađivati, kao i sa ostalim članicama. U planu im je i postavljanje zemaljskih stanica.

"Bosni i Hercegovini je ovo ogroman iskorak jer trenutno nemamo ništa vezano za svemirski program. Upravo zbog toga želimo pored ovih naših aktivnosti da postavimo zemaljske stanice u ovih pet zemalja članica SESA-e zato što je područje Balkana veoma dobro za prelet satelita, ali nema zemaljskih stanica i antena za komunikaciju sa njima i na ovaj način kada postavimo zemaljske stanice, odnosno antene i kada se one uvežu bit će "'open source" za sve naučnike i istraživače koji žele da saznaju nešto više i da potpuno besplatno komuniciraju sa našim i drugim satelitima", poručio je Hadžiomerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti