Šumari u štrajku zbog plate i regresa

20.12.2022. 09:30 / Izvor: SRNA
strajk

Sindikat radnika Šumskog gazdinstva Doboj jutros je stupio u generalni štrajk jer im, kako navode, nije isplaćena oktobarska plata i regres za tekuću godinu.

Sindikat radnika Šumskog gazdinstva Doboj jutros je stupio u generalni štrajk jer im, kako navode, nije isplaćena oktobarska plata i regres za tekuću godinu.

Predsjednik sindikata radnika Ljilja Čobanović rekla je da je u srijedu, 14. decembra, održan štrajk upozorenja, a nakon sastanka sa direktorom ovog gazdinstva isplaćen regres za prošlu godinu, juče i septembarska plata, ali da to sve nije dovoljno.

Ona je rekla da će štrajk trajati dok im se ne uplati oktobarska plata i regres.

Ona je navela da sindikat od Uprave "Šuma Srpske" traže da formira pregovarački tim kako bi bio riješen problem dobojskog šumskog gazdinstva, koje pokriva 10 opština, prirodno je siromašno i nema dovoljno drvnih sortimenta da ostvari prihode i isplati plate od njihove prodaje.

"U 2023. godini na deset opština imamo etat od 45.000 metara kubnih koji treba da isječemo, dok neka gazdinstva na jednoj opštini imaju 100.000 i više kubika", navela je Čobanovićeva. Ona je kazala da ovo gazdinstvo ima 130 radnika, od kojih 80 odsto prima najnižu platu, dok su primanja zaposlenih sa visokom stručnom spremom ispod prosjeka.  

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti